Οι εκλογές στην Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην μικρή διαφορά που χωρίζει στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, στο γεγονός ότι αυτή είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα έξι χρόνων.

«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ελάχιστα μπροστά από τον συντηρητικό αντίπαλό του σε πρόωρες εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον απίθανο να αλλάξει την τύχη της χώρας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, τονίζοντας ότι για τους περισσότερους από τους πολίτες το αποτέλεσμα «θα είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει». Η εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι πολλοί από τους πολίτες «πάσχουν από εκλογική κόπωση».

Το BBC αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν έναν αγώνα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία και αναφέρει ότι όποιος κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει να επιβάλει σκληρά οικονομικά μέτρα. Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει, επίσης, ότι είναι μάλλον απίθανη η αυτοδυναμία. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, με τις διορίες για την εφαρμογή σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων να διαφαίνονται» σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες ψηφίζουν για ακόμα μία φορά σε πρόωρες εκλογές» είναι ο τίτλος του άρθρου του Associated Press. «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή σε τρίτη εθνική εκλογική αναμέτρηση για φέτος, καλούμενοι να επιλέξουν ποιον εμπιστεύονται για να οδηγήσει τη χώρα στη νέα συμφωνία διάσωσης» σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων. Το AP σημειώνει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές «δεν έχει καιρό για χάσιμο», καθώς οι πιστωτές αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων των επόμενο μήνα, «την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, να κάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να αυξήσει τη φορολογία -και εκείνη των αγροτών-, να κάνει ιδιωτικοποιήσεις και να συγχωνεύσει ασφαλιστικά ταμεία».

«Οι Έλληνες ψηφίζουν για το εάν πρέπει να δώσουν μία ακόμα ευκαιρία» στην Αριστερά, είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters. To πρακτορείο σημειώνει ότι κανένα κόμμα δεν αναμένεται να έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία. «Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα λάβει τις περισσότερες ψήφους -και το μπόνους των 50 εδρών που τις συνοδεύει- θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως με ένα ή και τα δύο από τα μικρά κεντρώα κόμματα Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ» σημειώνει.

Αυτές οι εκλογές παρακολουθούνται στενά εκτός Ελλάδας επειδή ο νικητής θα πρέπει να επιβλέπει τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν για το τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να οργανώσει μία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης από τα capital controls της χώρας που επιβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι η τρίτη φορά φέτος που οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες , σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

«Όποιος κερδίσει στις εκλογές, θα κερδίσει το δηλητηριώδες δισκοπότηρο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων όρων διάσωσης» γράφει ο Independent. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες γνωρίζοντας την πικρή αλήθεια -όπως αναφέρει ο Independent – ότι «όποιος κερδίσει, τα πράγματα μπορούν να γίνουν φαινομενικά χειρότερα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι ψηφοφόροι θα απέχουν και πόσοι θα επιλέξουν κόμματα που ζητούν την έξοδο από την ζώνη του ευρώ.

«Η κάλπη είναι η ευκαιρία της Ελλάδας – ή η τελευταία της ευκαιρία» γράφουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι όποιος εκλεγεί, εάν σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση και βάλει ως υπουργούς ανθρώπους των έργων, τότε η χώρα θα μπορούσε να εισέλθει στον δρόμο προς την αρετή. «Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί στο καθαρτήριο ή ακόμα και να σταλεί στην κόλαση» σημειώνουν οι Financial Times.

«Γιατί σχεδόν δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. «Ο θυμός έφυγε, οι Έλληνες κουράστηκαν. Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια. Αλλά είτε με νίκη της αστικής τάξης, είτε με άλλη μια νίκη για τον Τσίπρα – το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αδιάφορο» σημειώνει η εφημερίδα.

Η γερμανική Zeit αναφέρεται σε αγώνα στήθος με στήθος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας ότι είναι μάλλον αδύνατο για κάποιο από τα δύο κόμματα να επιτύχει πλειοψηφία.

Εκλογές ξανά στην Ελλάδα για τρίτη φορά μέσα στο 2015, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί στοίχημα για τον Τσίπρα που στοχεύει στο να ενισχύσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ξεφορτώθηκε την αριστερή εσωτερική αντιπολίτευση για τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους ξένους πιστωτές» σημειώνει η εφημερίδα.

Στην γαλλική Le Monde σχολιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, επισημαίνεται ότι οι Έλληνες που είναι απογοητευμένοι και αδιάφοροι προσέρχονται εκ νέου στην κάλπη. Η απογοήτευση επικρατεί κυρίως στους κόλπους της νεολαίας, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα. Οι σημερινές εκλογές είναι ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας για τους νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον τους.

Η εφημερίδα Le Monde επικαλείται έναν οργισμένο νέο ο οποίος στα τέλη Ιανουαρίου, εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα αισθάνεται προδομένος. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ψήφισε με ενθουσιασμό το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, νιώθω ότι με έχουν προδώσει , ότι με εξαπάτησε κάποιο στον οποίο έδειξα εμπιστοσύνη, παραδέχεται ο Λευτέρης, ένας οργισμένος νέος.

Οι Έλληνες προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, γράφει το βρετανικό δίκτυο BBC, επισημαίνοντας ότι , σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ θα δώσουν σκληρή μάχη.