Στις 25 Σεπτεμβρίου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη για να υιοθετήσουν τους νέους Στόχους Διατηρήσιμης Ανάπτυξης (SDG), οι οποίοι περιλαμβάνουν 17 κύριους και 169 δευτερεύοντες στόχους και αποτυπώνουν το αποτέλεσμα μακρών πολιτικών διαπραγματεύσεων, με σκοπό να καταργηθεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η φτώχεια σε όλες τις μορφές.

Οι SDG είναι πράγματι φιλόδοξοι. Ομως σε μια εποχή μεγάλων επιστημονικών και τεχνολογικών αλλαγών, εξακολουθούν να παραμένουν συμβατικοί. Γίνεται μικρή μόνο αναφορά στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Δεν γίνεται καθόλου αναφορά στην ανάγκη διαδικτύωσης και διαμοιρασμού πληροφοριών στην προσπάθεια να μπει ένα τέλος στη φτώχεια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να γνωρίζουν το πόσο πολλά οφέλη μπορεί να παράσχει η συνδεσιμότητα. Εάν κρίνουμε από τους SGD, δεν καταλαβαίνουν απόλυτα τη σημασία της αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι επαρκείς για να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση της συγκεκριμένης ψηφιακής τεχνολογίας.

Πολιτικές κόντρες για θέματα διακυβέρνησης στο Διαδίκτυο και για κυβερνοασφάλεια έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει αρκετές διαβουλεύσεις για το πόσα πολλά οφέλη μπορεί να παράσχει ένα ανοικτό, δυναμικό και ελεύθερο Διαδίκτυο.

Οι κυβερνήσεις μένουν πίσω καθώς οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι προχωρούν μπροστά με πολύ γοργά βήματα. Ομως για να εδραιωθεί η δύναμη των νέων τεχνολογιών απαιτείται να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον που μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να το δημιουργήσουν. Επίσης χρειάζεται στήριξη για βασικές μορφές έρευνας, την οποία μπορούν να παράσχουν μόνο οι κυβερνήσεις. Εχει έλθει ο καιρός να αποφασίσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες να βάλουν στην κορυφή της αναπτυξιακής ατζέντας τους τις δυνατότητες για πρόοδο που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Ο Καρλ Μπιλντ είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.