Γρίφος για τον δικαστικό και νομικό κόσμο παραμένει μέχρι λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, φέρνει αλλαγές στο ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών και περιέχει διατάξεις που θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις αστικές δίκες.
Η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να πάρουν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής εδώ και τώρα. Ωστόσο, αν και το σχέδιο του επίμαχου Κώδικα έχει αποτελέσει στο παρελθόν κόκκινο πανί για τους δικηγόρους, εντούτοις μέχρι το παρά πέντε από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης τηρείται σιγή ιχθύος για τις βασικές συντεταγμένες του.

Οι δικηγόροι αντιδρούν έντονα στα προνόμια των τραπεζών που παρέχονταν με τις διατάξεις του προηγούμενου σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας καθώς και στην ενδεχόμενη εξέταση μαρτύρων στις πολιτικές δίκες.

Πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι η φιλοσοφία και το πνεύμα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή δεν έχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο που οδήγησε τους δικηγόρους σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου ορίστηκε νέα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη, που είχε την υποχρέωση να παραδώσει το νομοσχέδιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Οι περιπέτειες του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχαν ξεκινήσει από το περασμένο έτος επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο αντέδρασε πανελλαδικά ο δικηγορικός κόσμος σε αυτό το νομοσχέδιο. Οι δικηγόροι με πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Χ. Αθανασίου.

Η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου. Ωστόσο, και σήμερα οι δικηγόροι παραμένουν σε θέση μάχης. Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του ΔΣΑ την περασμένη Παρασκευή και ενημερώθηκε από τον πρόεδρό της Βασ. Αλεξανδρή για την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ζητώντας επίσημη πληροφόρηση για το σχέδιο του Κώδικα που πρόκειται να κατατεθεί καθώς και για την απάντηση του υπουργού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του δικηγορικού σώματος, ότι η προσφάτως συγκροτηθείσα Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος.

Η ολομέλεια των προέδρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κρίσιμες στιγμές που βιώνει η κοινωνία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, καθώς και το γεγονός ότι ακόμη παραμένει αναπάντητο το ερώτημα επί του περιεχομένου του επικείμενου νομοσχεδίου, παραμένει σε ετοιμότητα χωρίς να αποκλείεται και πάλι απόφαση περί αποχής από τα δικηγορικά έδρανα.

Η Επιτροπή που επεξεργάζεται τον νέο Κώδικα

Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που επεξεργάζεται τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ο αρεοπαγίτης Δ. Κράνης και μέλη ο εφέτης Στ. Πανταζόπουλος, η εφέτης και γ.γ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαρ. Στενιώτη, οι καθηγητές του ΑΠΘ Λ. Πίψου και Π. Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Δ. Σ. Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης, η πρόεδρος του Δ. Σ. Ιωαννίνων Αν. Γιογλή και οι δικηγόροι Αθηνών Π. Μάζης και Αγγ. Φαφούτης.