Το ΔΝΤ χτυπά καμπανάκι ότι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί από το νέο πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να πλήξει και τη Γερμανία. Αυτό μπορεί να γίνει αν πληγεί η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και καθυστερήσει ή αποθαρρύνει την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις θεωρούνται σημαντικό στοιχείο της γερμανικής οικονομίας επειδή σε αυτές βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της χώρας.

Ο κίνδυνος νέας αναταραχής στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί από τις 30 Ιουνίου που έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η αναφορά έγινε σε έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αυτή την εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να χορηγήσουν και τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα ύψους έως 86 δισ. ευρώ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο στην οικονομία όσο και στον τραπεζικό κλάδο.

«Για τη Γερμανία ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι ότι η αναταραχή θα επεκταθεί και θα πλήξει την εμπιστοσύνη» ανέφερε το ΔΝΤ. «Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε εξασθένιση της ιδιωτικής κατανάλωσης και σε καθυστέρηση της αναμενόμενης αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων» στη χώρα προσέθεσε ακόμη το Ταμείο.

Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, σε ένα τέτοιο σενάριο το πόσο αρνητικές θα είναι οι εξελίξεις για τις ευρωπαϊκές χώρες θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα κληθεί να χρησιμοποιήσει διάφορα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να καταγράφει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης. Στα θετικά στοιχεία της γερμανικής οικονομίας βρίσκονται η αύξηση των πραγματικών μισθών και η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, που ευνοεί τις εξαγωγές και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα για μηχανολογικό εξοπλισμό. Το Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί φέτος κατά 1,6% και του χρόνου κατά 1,7%.

© Bloomberg News