H αιγυπτιοαμερικανίδα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Μόνα Ελταχάουι επέστρεψε πρόσφατα στην Αίγυπτο από μια περιοδεία στις ΗΠΑ για την προώθηση του πρώτου της βιβλίου. «Είσαι ασφαλής στην Αίγυπτο;» τη ρωτούσαν συνεχώς όσο ήταν μακριά. «Κανείς δεν είναι ασφαλής στην Αίγυπτο, αλλά εγώ είμαι πιο ασφαλής» απαντούσε.

Τον Νοέμβριο του 2011, λίγους μήνες μετά την πτώση του Μουμπάρακ και ενώ κάλυπτε τις εξελίξεις για λογαριασμό ξένων μέσων ενημέρωσης, η Ελταχάουι ξυλοκοπήθηκε άγρια και κακοποιήθηκε σεξουαλικά στη διάρκεια 12ωρης κράτησής της από την αστυνομία στο Κάιρο. Αφέθηκε όμως γρήγορα ελεύθερη και η ίδια (ανα)γνωρίζει πως παραμένει ελεύθερη επειδή η επωνυμία της, οι δεκάδες χιλιάδες ακόλουθοί της στο twitter, η αμερικανική υπηκοότητα που απέκτησε το 2011 τής προσφέρουν μια προστασία την οποία δεν έχουν οι νεαροί αιγύπτιοι ακτιβιστές.

«Η αιγυπτιακή νεολαία εξαφανίζεται» τιτλοφορείται το άρθρο που υπέγραψε χθες στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Ελταχάουι. Η 23χρονη φοιτήτρια και φωτορεπόρτερ Εσράα ελ Ταουίλ, για παράδειγμα: την 1η Ιουνίου βγήκε με φίλους και έκτοτε αγνοείται. Η Ελ Ταουίλ πυροβολήθηκε πέρυσι στη σπονδυλική στήλη ενόσω κάλυπτε τις διαδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του Νείλου και έχει δυσκολίες στη βάδιση. Η οικογένειά της πιστεύει πως την «εξαφάνισαν» –και αυτήν και δύο νεαρούς της φίλους. Το hashtag #forceddisappearance (βίαιη εξαφάνιση) πληκτρολογείται όλο και συχνότερα στα αιγυπτιακά σόσιαλ μίντια από ανθρώπους που ψάχνουν τους αγαπημένους τους –κυρίως νέους, από όλο το πολιτικό φάσμα, κάποιοι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, άλλοι του νεανικού κοσμικού κινήματος της 6ης Απριλίου και άλλοι εντελώς αδέσμευτοι, ανένταχτοι. Από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχουν απαχθεί και εξαφανιστεί στην Αίγυπτο∙ οι 64 επεστράφησαν στις οικογένειές τους αλλά τουλάχιστον δύο έχουν βρεθεί νεκροί. «Γίναμε λοιπόν η Αργεντινή επί χούντας;» ρώτησε την Ελταχάουι ο πατέρας της. Γιατί κανείς από τους δύο δεν έχει αμφιβολία, αυτόν τον «βρώμικο πόλεμο» τον διεξάγει το καθεστώς Αλ Σίσι. Ο λόγος; «Επειδή μπορεί. Και γιατί ο Σίσι γνωρίζει πως οι δυτικοί του σύμμαχοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν στα λόγια μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα διατηρώντας παράλληλα τη ροή βοήθειας στην Αίγυπτο, τις συμφωνίες για όπλα και τις μπίζνες». Είναι που ο Σίσι βρίσκεται στη σωστή πλευρά του πολέμου κατά των τζιχαντιστών. Είναι που επικρατεί η ρεάλπολιτικ.