Οσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας – κάτι που επιβεβαιώνουν πλέον έστω και ψιθυριστά οι δανειστές – τόσο πληθαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φωνές περί προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση που η λύση είναι επώδυνη ή κοστίσει για την κυβέρνηση τη δεδηλωμένη.

Ο χρόνος της διαπραγμάτευσης πάγωσε με την αιφνιδιαστική αναβολή του Brussels Group έπειτα από πρωτοβουλία των δανειστών, εξέλιξη διόλου τυχαία, δεδομένου ότι είχαν μεσολαβήσει δύο σημαντικές εξελίξεις: η πενταμερής μεταμεσονύκτια κρίσιμη συνεδρίαση στο Βερολίνο και η αποστολή του κειμένου συμφωνίας της ελληνικής πλευράς από το Μαξίμου στους εκπροσώπους των τριών θεσμών.

Παρ’ όλ’ αυτά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσκάλεσε αργά το βράδυ τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για πολιτική διαπραγμάτευση και έτσι ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα για συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ απόψε. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση χωρίς να αποκλείεται και η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για τις αποφάσεις της Πενταμερούς.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αναγνωριστική και για τα δύο μέρη. Η κυβέρνηση επέμεινε ότι καμία ευρωπαϊκή ή άλλη πλευρά, με εξαίρεση ενδεχομένως το τηλεφώνημα Γιούνκερ, δεν την ενημέρωσε για το τι συζητήθηκε στην Πενταμερή επαναλαμβάνοντας συγχρόνως ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να σηκώσει το τηλέφωνο για να μάθει λεπτομέρειες επί των αποφάσεων που πήραν οι δανειστές. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την Ανγκελα Μέρκελ και με άλλους ευρωπαϊκούς παράγοντες που καθορίζουν τις εξελίξεις.

Από τις αντιδράσεις παραγόντων των Βρυξελλών προκύπτει σαφώς πως στην Πενταμερή καταγράφηκαν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους θεσμούς, με το ΔΝΤ να προτάσσει τις γνωστές αξιώσεις του σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα οδηγώντας τη συζήτηση περίπου σε αδιέξοδο. Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικός παράγων που συμμετέχει στην πολιτική διαπραγμάτευση σχολίαζε χθες το απόγευμα πως το γεγονός και μόνο ότι δεν ακολούθησε ανακοινωθέν της Πενταμερούς καταδεικνύει τις διαφωνίες που προέκυψαν στη συνάντηση κορυφής του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι δανειστές ήδη επεξεργάζονται το δικό τους κείμενο προτάσεων για μια συμφωνία που θα εμπεριέχει μεν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για εργασιακά και ασφαλιστικά όπως και άλλα σκληρά μέτρα, ωστόσο θα έχει σαφή αναφορά στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσα από μια μορφή αναδιάρθρωσής του. Αναφορά που γλυκαίνει τον επώδυνο συμβιβασμό καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει και ρύθμιση για το χρέος είναι ημιτελής ή ακόμη και αναποτελεσματική.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για δηλώσεις όπως του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ότι «δεν μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση του δρόμου» ή για διαρροές μετά την κατάθεση του κειμένου προτάσεών του διαπιστώνοντας ότι «φτιάχνουν κλίμα» σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με δήλωσή του περιέγραψε το κείμενο της κυβέρνησης ως πλήρες, ενιαίο και συμπαγές και κάλεσε όποιον έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης να το κάνει. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Οπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, “όποιος θέλει λύση ας συμβάλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει”».

Είχε προηγηθεί ενημέρωση της Ανγκελα Μέρκελ στους ξένους ανταποκριτές κατά την οποία δεν διαφώτισε περισσότερο την κατάσταση. Επανέλαβε ότι χρειάζεται και άλλη δουλειά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε πως βεβαίως η συμφωνία είναι θέμα των ηγετών αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

«ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε χθες κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας ότι το Μαξίμου απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας το κείμενο συμφωνίας στους θεσμούς. «Εχουμε κάνει παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις. Ξέρουμε ότι αυτές οι παραχωρήσεις θα είναι δύσκολες, όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας πως «εμείς δεν περιμένουμε να μάς καταθέσουν σχέδιο όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα καταθέτει σχέδιο. Είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση για το εάν επιθυμούν την προσαρμογή στον ρεαλισμό και την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση της Ευρώπης ανήκει στην ηγεσία, στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης».

Το ίδιο επανέλαβε αργότερα και σε συνάντησή του με το προεδρείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Μαξίμου σχολιάζοντας πως «έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με έναν τρόπο δικαιότερο».

Κύκλοι του Μαξίμου χθες το απόγευμα, μιλώντας για την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, έκαναν λόγο για κείμενο που «κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής», που «μπορεί να αποτελέσει την απόφαση χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν», και σε καμία περίπτωση «δεν έχει τη μορφή take it or leave it».

ΤΡΙΠΛΟΣ ΦΠΑ. Στο ελληνικό κείμενο περιλαμβάνονται αναφορά στο χρέος, πρόταση για τρεις συντελεστές ΦΠΑ που αποδίδουν περίπου 1 δισ. και αίτημα για έναν απτό οδικό χάρτη με δεσμεύσεις για διευθέτηση του ζητήματος της ρευστότητας και του χρηματοδοτικού κενού και την επισήμανση ότι η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος της συζήτησης περί Grexit, αφού «ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και η αγορά έχει στεγνώσει».

…και το χαρτί των εκλογών

Την ώρα που ο συμβιβασμός φαίνεται προ των πυλών, η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς τους πιστωτές της ότι δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα. «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» είπε με έμφαση ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τελεσίγραφα.

Εκ παραλλήλου ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έβαλε εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης την πιθανότητα εκλογών (πριν από τις υπογραφές) εάν η συμφωνία δεν αποτελεί έναν έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό (Σκάι). Ξεκινώντας από άλλη αφετηρία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αφού είπε (Real) ότι «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα», υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές αν υπάρξουν 12 «όχι» από βουλευτές της σε συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή, καθώς η δύναμή της θα πέσει κάτω από τους 150.

Επίσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας στον Βήμα FM, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα εκλογών σχολίασε ότι «σε λίγες ημέρες –ίσως και ώρες –θα έχουμε την τελική εικόνα και με βάση αυτή θα μπορούμε να συζητήσουμε για τα τελικά βήματα».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και ερμηνεύονται και ως προειδοποίηση προς το εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους διαφωνούντες, αλλά και προς το εξωτερικό και τους δανειστές για το τι θα επακολουθήσει μιας κακής συμφωνίας. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έφθασε σε σημείο να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών λέγοντας ότι θα γίνουν στις 28 Ιουνίου.