Σε πολιτικό μπρα ντε φερ των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης επτά υψηλόβαθμων στελεχών της FIFA στη Ζυρίχη που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος και μίζες ύψους 150 εκατ. δολαρίων.
Οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν εντολής της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Λορέτα Λιντς προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίζει παράνομη την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να εφαρμόσουν τους νόμους τους σε ξένο έδαφος, ενώ εύχεται οι συλληφθέντες να μη χρησιμοποιηθούν για να αμαυρωθεί η εικόνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και να πέσει σκιά στις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, στα δικαστήρια δίνονται ευρείες εξουσίες για να διερευνούν εγκλήματα που διαπράττονται από αλλοδαπούς σε ξένο έδαφος, αν η διαδρομή των χρημάτων περνά από αμερικανικές τράπεζες.

Το ενδιαφέρον των Ρώσων για την υπόθεση είναι τεράστιο, καθώς η δεύτερη –παράλληλη με των Αμερικανών –έρευνα που διεξάγουν οι ελβετικές Αρχές εστιάζει στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν η Ρωσία και το Κατάρ για να εξασφαλίσουν ψήφους στην επίμαχη ψηφοφορία που τους έδωσε το δικαίωμα να εξασφαλίσουν τη διοργάνωση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.

Υπό τον φόβο των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει μια μετωπική σύγκρουση με τις δικαστικές Αρχές, η Οργανωτική Επιτροπή της Ρωσίας 2018 ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί πλήρως.

Στην καρδιά της οικονομίας του, το Χρηματιστήριο, πόνεσε το Κατάρ λόγω των τελευταίων εξελίξεων, με τον δείκτη να σημειώνει πτώση 2,6%.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Η χρονική στιγμή που επελέγη από το FBI και τις ελβετικές Αρχές για να αναλάβουν δράση σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία εκλογής προέδρου της FIFA που είναι προγραμματισμένη για αύριο, παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου από τους Αμερικανούς.

Ο Μπλάτερ διεκδικεί πέμπτη θητεία με αντίπαλο τον ιορδανό πρίγκιπα Αλι μπιν αλ Χουσεΐν, τον οποίο στηρίζουν ο Μισέλ Πλατινί και η UEFA, και διαμηνύει πως δεν πρόκειται να αναβληθούν οι εκλογές παρά το επίσημο αίτημα που κατέθεσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι Ευρωπαίοι απειλούν με μποϊκοτάζ των εργασιών του Συνεδρίου.

Οι Αμερικανοί, που ηττήθηκαν από το Κατάρ στη διεκδίκηση της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022, θέλουν να στείλουν μήνυμα στους ψεκτούς που κρύβονται πίσω από τον Ζεπ Μπλάτερ ο οποίος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τους κάλυπτε με αντάλλαγμα τη στήριξή του στις ψηφοφορίες.
Η έκδοση των επτά συλληφθέντων στις ΗΠΑ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Μόνο ένας εκ των κατηγορουμένων αποδέχθηκε να εκδοθεί ενώ οι υπόλοιποι κήρυξαν δικαστικό πόλεμο με τις ΗΠΑ που ίσως χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αναδειχθεί νικητής. Οι Αμερικανοί έχουν περιθώριο 40 ημερών για να καταθέσουν επίσημο αίτημα στις ελβετικές Αρχές.
Το θεαματικό χτύπημα στην «καμαρίλα» του Μπλάτερ ξεκίνησε στο πολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac Hotel τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 6.45 με τον Εντουάρντο Λι, πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα να βγαίνει από τη βοηθητική είσοδο με χειροπέδες συνοδεία αστυνομικών και να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από ένα λευκό σεντόνι.
Σύμφωνα με όσα είπαν αργότερα οι Αμερικανοί στη συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, εντοπίστηκαν δαιδαλώδεις διαδρομές μέσω των οποίων ξεπλένονταν εκατομμύρια δολάρια που κατέληγαν σε φορολογικούς παράδεισους τουλάχιστον από το 1991!

Βρέθηκαν επίσης 110 εκατ. δολάρια από προέρχονταν από δωροδοκίες που συνδέονται με τη διοργάνωση του Κόπα Αμέρικα που θα διεξαχθεί το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις. Προς το παρόν δεν εκκρεμεί καμία κατηγορία εις βάρος του προέδρου της FIFA Ζεπ Μπλάτερ ο οποίος, με καθυστέρηση πολλών ωρών, καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες.
Ενας από τους κατηγορουμένους, ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA Τζακ Γουόρνερ από το Τρινιτάντ, ο οποίος είχε προβλέψει πριν από τέσσερα χρόνια ένα αντίστοιχο «ποδοσφαιρικό τσουνάμι», φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων προκειμένου η αφρικανική χώρα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Οι Νοτιοαφρικανοί το διαψεύδουν ενώ ο Γουόρνερ που αρνείται όλες τις κατηγορίες παραδόθηκε χθες στην αστυνομία της χώρας του.
Από τους 14 κατηγορουμένους για απάτη, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, μίζες και ξέπλυμα χρήματος, οι επτά είναι υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Τζέφρι Γουέμπ, που είχε ορκιστεί πίστη στον Μπλάτερ μόλις πριν από έναν μήνα, και του ελληνικής καταγωγής πρώην γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας των νησιών Καϊμάν Κόστας Τάκας.

Οι υπόλοιποι είναι ο Ουρουγουανός Εουχένιο Φιγερέδο, ο Εδουάρδο Λι από την Κόστα Ρίκα, ο Χούλιο Ρότσα από τη Νικαράγουα, ο Ραφαέλ Εσκιβέλ από τη Βενεζουέλα και ο Βραζιλιάνος Ζοζέ Μαρία Μαρίν.