Υπόγεια μαγνητικά ρεύματα διαπερνούσαν την αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε την περασμένη Δευτέρα επί δεκάωρο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την ακρόαση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ. Παρά την ανακριτική διάθεση της Προέδρου όμως, η ατμόσφαιρα δεν βάρυνε τελικώς όσο οι περισσότεροι ανέμεναν ή ακόμη και ήλπιζαν. Διότι απλούστατα ανάμεσα στην Πρόεδρο και τους ανακρινόμενους είχε μπει μία ασπίδα προστασίας: ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας δεν εγκατέλειψε τα υποψήφια «θύματα» της Επιτροπής ανυπεράσπιστα στις ορέξεις της Ζωής και της Ραχήλ. Εν προκειμένω προτίμησε να αφήσει την προσωπική του συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία να περιμένει και να υπερασπισθεί με τη φυσική του παρουσία τις επιλογές του. «Δεν θα ήταν αθέμιτο να προσπαθήσουμε να σας μεταπείσουμε» ακούστηκε να λέει κοφτά στην κυρία Κωνσταντοπούλου όταν εκείνη σχολίασε πως ούτε ο ίδιος ούτε ο Πρωθυπουργός προσπάθησαν, προς τιμήν τους, να της αλλάξουν γνώμη για τον Ταγματάρχη.

Γενικώς ο Παππάς ιδιαιτέρως πείσμων ως χαρακτήρας υπερασπίζεται με πάθος ό,τι αναλαμβάνει και μάλλον δύσκολα υποχωρεί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο αντι-Βαρουφάκης της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι φέρνει εις πέρας ό,τι καλείται να διεκπεραιώσει. Η δημόσια εικόνα του δεν έχει καεί. Είναι μετρημένη, επιλεκτική και ενίοτε παρεξηγήσιμη, δεδομένου ότι μετά τις εκλογές λίγοι τον ακούν και ελάχιστοι τον βλέπουν. Κατάσταση που ενίοτε δημιουργεί και παρεξηγήσεις. Είναι όμως ακόμη μία επιλογή του. Το μότο του προς τους συνεργάτες του είναι ότι «οι υπουργοί είναι για να κάνουν και όχι για να λένε».

ΣΥΝΘΕΤΟΣ ΡΟΛΟΣ. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι ένας τυπικός υπουργός Επικρατείας. Ο ρόλος του στις κυβερνητικές διεργασίες είναι πολύ πιο πολύπλοκος από αυτόν που προσδιορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητές του. Για παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο υπουργός ταξίδεψε μέσα στην εβδομάδα στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας μία ακόμη ειδική αποστολή στο πλαίσιο των παράλληλων και μυστικών διαπραγματεύσεων που συντελούνται σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι που θεωρείται απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν (στην Κουμουνδούρου) και παραμένει (στο Μαξίμου) ο εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παππάς θεωρείται το κατάλληλο πρόσωπο για τις δύσκολες υποθέσεις. Και σε αυτό τον βοηθούν η προσήλωση και η αφοσίωση που δείχνει στον στόχο του σε συνδυασμό με την αριστερής καταβολής μυστικοπάθειά του. Με μεγάλη ευκολία ο υπουργός Επικρατείας μπορεί να παραπλανήσει τους συντρόφους του δηλώνοντας ότι είναι σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στην Κόρινθο την ώρα που πίνει καφέ με τον Τόμας Βίζερ σε λόμπι ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες.

Αυτή η ευελιξία του όμως τον κάνει και αποτελεσματικό.

ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΟ. Οπως ο Παππάς λειτουργεί σαν αλεξικέραυνο για τον Αλέξη Τσίπρα, έτσι και ο Πρωθυπουργός προστατεύει με τη στάση του τον υπουργό Επικρατείας. Ακόμη και στο Μαξίμου. Οι φήμες επιμένουν ότι ο Νίκος Παππάς δεν είναι για όλους εξίσου αγαπητό πρόσωπο στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Εχει και αφοσιωμένους φίλους και δηλωμένους αντιπάλους που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σχέση Τσίπρα – Παππά και κυρίως την επιρροή που ασκεί ο δεύτερος στον Πρωθυπουργό.

Εκείνος μάλλον αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τους επικριτές του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποθηκεύει τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει στον σκληρό δίσκο του μυαλού του. Η στάση του ώς τώρα υποδηλώνει μια διάθεση αυτοπεριορισμού ενδεχομένως σε μια προσπάθεια αυτοσυντήρησης μέσα από έναν περίεργο ασκητισμό. «Η δημόσια παρουσία σου πρέπει να μη σου καταναλώνει την εικόνα. Οσο μεγαλύτερη ευθύνη έχεις τόσο πιο μετρημένη πρέπει να είναι η παρουσία σου. Να μην κολακευθείς από την εικόνα σου» συνηθίζει να λέει σε όλους όσοι τον παροτρύνουν να αξιοποιήσει τα χρόνια της εξουσίας.

Η σύγκρουση με την ΠΟΣΠΕΡΤ

Η αντιπαράθεσή του με την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον γνωστό Καλφαγιάννη για τη μη συμμετοχή των συνδικαλιστών στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης δεν τον έκαμψε. Ο Παππάς οδήγησε τη σύγκρουση στα άκρα στέλνοντας τον Παναγιώτη Καλφαγιάννη διαμαρτυρόμενο και φωνασκούντα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να τον αδειάσει αυτή τη φορά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.