Οσοι νομίζατε ότι στην Παιδεία τα είδαμε όλα με τις αλλαγές Μπαλτά – Κουράκη, κρατηθείτε. Τίποτα δεν είδαμε ακόμα, διότι θα ακολουθήσει… διπλή μεταρρύθμιση, από κάτω προς τα πάνω και τούμπαλιν (!) με βασικό στοιχείο τη μείωση των εξετάσεων για να μην τρέχουν τα παιδιά από μικρά στα φροντιστήρια!

Αυτό προκύπτει από όσα είπε χθες ο Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας εφ’ όλης της ύλης (στο Mega).

Εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση που οραματίζεται ξεκίνησε αλλάζοντας το εξεταστικό και στη συνέχεια «πρέπει να αναπτύξουμε δύο μορφές στρατηγικής. Η μία θα ξεκινά από το Δημοτικό και σιγά σιγά θα αλλάζει τα πράγματα χρόνο με τον χρόνο, έτσι ώστε όταν οι μαθητές φθάσουν στην Α’ Λυκείου να βρεθούν σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα υπάρχει και μία στρατηγική που κινείται αντίστροφα».

Ποιο θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της; Το είπε όταν ρωτήθηκε γιατί κανένας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα φροντιστήρια: «Θέλουμε να μειώσουμε τη συμβολή των φροντιστηρίων στην προετοιμασία των μαθητών και να αναδείξουμε τον αυτόνομο ρόλο των Λυκείων και των δημόσιων σχολείων. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μειώσουμε τις πολλές εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο, ώστε τα φροντιστήρια να μην έχουν πολλές λαβές να αποκτήσουν νέους μαθητές και δη σε πολύ μικρές ηλικίες».

…και το mea culpa του Μπαλτά

Αν πάντως αυτά σας παραπέμπουν σε νέο εξανδραποδισμό της αριστείας από τα σχολεία, εύχομαι να κάνετε λάθος αφού ο Μπαλτάς είπε ένα «mea culpa» για το θέμα που ανέκυψε με τα Πρότυπα και τα Πειραματικά:

«Μία φράση που έλεγε την αριστεία ρετσινιά, λέχθηκε εν τη ρύμη του λόγου μου στις προγραμματικές δηλώσεις και έγινε σύνθημα, ήταν υπερβολική φράση αλλά όλοι κατάλαβαν τι ήθελα να πω και να σας το εξηγήσω: στο καλό σχολείο ο δάσκαλος αναγνωρίζει σε κάθε μαθητή ταλέντα και δεξιότητες, κατανοεί τα προβλήματά του από το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να βοηθήσει τους πιο αδύνατους μαθητές» είπε.

Και για το κίνημα που αντιτίθεται στις αλλαγές κι έβγαλε το σύνθημα «Οχι Μπαλτάς στην Παιδεία», περιορίστηκε να χτυπήσει στην αισθητική τους: «Είναι θέμα αισθητικής το πώς εκμεταλλεύεσαι την τυχαιότητα ενός ονόματος» τόνισε.