Ο λόγος που η χώρα μας δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι κατά τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη «οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», όπως δήλωσε στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτoύ της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου κατηγορώντας για αυτό τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ αλλά και τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Όπως είπε, «εάν συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν ιδιαίτερα θετικό για τα δεδομένα της οικονομίας μας γιατί θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στις αγορές πολύ πιο γρήγορα» και τόνισε ακόμα και αν είχαμε κλείσει την διαπραγμάτευση με τους εταίρους πάλι θα ήμασταν εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης γιατί αυτό επέβαλλαν οι όροι του PSI.

Η αιτία είπε είναι «μια φωτογραφική διάταξη για την Ελλάδα που λέει ότι όποιας χώρας τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΕΚΤ τότε αυτή η χώρα δεν μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Αυτό ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για ομόλογα που είχε αγοράσει ο κ. Τρισέ», σημείωσε. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών «η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα που είχαν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε υψηλές τιμές». «Τα ομόλογα ήταν τότε στο 19% της αξίας τους, η ΕΚΤ τα αγόρασε στο 70% και τώρα εμείς πρέπει να τα πληρώσουμε στο 100%», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «δεν μπήκαμε στην ποσοτική χαλάρωση λόγω των απαράδεκτων όρων του PSI». «Ας το σκεφθούν αυτό οι κκ. Παπαδήμος και Βενιζέλος που υπέγραφαν τότε το PSI. Πρόκειται για καταστροφή και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς», δήλωσε. Και είπε ότι η ΕΚΤ κατέχει 27 δισ. ελληνικά ομόλογα τα οποία ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) μπορεί να τα αγοράσει από την ΕΚΤ και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα με «ομόλογα εις το διηνεκές» (perpetual bonds).

«Swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πάντως ότι «η ιδέα αυτή γεμίζει τον Μάριο Νράγκι με ένα μεγάλο φόβο, γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ δίνει ένα μεγάλο αγώνα κατά της γερμανικής Bundesbank και του κ. Βάιντμαν που μάχονται την ποσοτική χαλάρωση».

Όσον αφορά την επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ είπε ότι «νομίζαμε πως ήταν το πιο εύκολο για να το πάρουμε». «Δύσκολο να πάρετε το 1,9 δισ. το οποίο ανήκει στα 7,2 δισ. της δόσης που δεν θέλατε να πάρετε και ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι έγινε ένα μεγάλο λάθος στην διαπραγμάτευση», του απάντησε η κυρία Ασημακοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση «επιφέρει έναν αφόρητο λογαριασμό που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός». «Αναμένουμε μια συμφωνία πριν μεγαλώσει ο λογαριασμός», του είπε.