Η πληρωμή στο ΔΝΤ έγινε, ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος απομακρύνθηκε, αλλά το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει οξύ. Το επόμενο ορόσημο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι αντοχές του ελληνικού Δημοσίου είναι τα τέλη Μαΐου, οπότε πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ή το πολύ οι πρώτες μέρες του Ιουνίου, όταν θα αρχίσουν να τρέχουν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση κατάφερε να πληρώσει χθες το ΔΝΤ χάρη σε μια συμφωνία μαζί του. Συγκεκριμένα, το Ταμείο δέχθηκε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για τη δόση τη συμμετοχή της στο αποθεματικό του, κάπου 650 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία έγινε υπό την προϋπόθεση να καταβάλει τη συμμετοχή της το ταχύτερο δυνατόν και ήταν ουσιαστικά μια διευκόλυνση για να κερδίσει η κυβέρνηση λίγο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η λύση αυτή απλώς μεταθέτει το πρόβλημα κατά 15 ημέρες, ώς τα τέλη Μαΐου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι, υπό την προϋπόθεση πως θα επιστρατευθούν πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ίσως μπορέσουν οριακά να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στις 25 Μαΐου, αλλά ώς εκεί. Ο Ιούνιος προϋποθέτει επιπλέον χρηματοδότηση από άλλη πηγή.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ. Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της τώρα στον Μάριο Ντράγκι και επιδιώκει την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο και μπορούν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες Αυτή τη στιγμή, το όριο είναι στα 15 δισ. ευρώ κι έχει καλυφθεί, ενώ στις τράπεζες η ΕΚΤ έχει επιβάλει όρο να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου προβαίνοντας σε νέες αγορές. Πρακτικά, δηλαδή, οι τράπεζες δεν μπορούν να βοηθήσουν το Δημόσιο να καλύψει νέες ανάγκες και περιορίζονται να ανανεώνουν τα έντοκα γραμμάτια που ήδη διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, επιδιώκεται επίσης από την ελληνική κυβέρνηση η επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν αγοράσει.

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, δεν θεωρείται επαρκής για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια τέτοια απόφαση στο αυριανό της διοικητικό συμβούλιο. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε χαλάρωση μόνο όταν θα είναι σαφής η προοπτική υπογραφής συμφωνίας και εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup.

Eτσι, τις επόμενες μέρες θα δοθεί η μάχη της συμφωνίας πάνω σε συγκεκριμένα μέτρα. Εφόσον είναι επαρκής η πρόοδος, θα μπορούσε να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup που θα δώσει πλέον το πράσινο φως στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες της έως ότου εγκριθεί και η δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως τις δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, αυτό θα μπορούσε να γίνει στις 25 Μαΐου, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να πληρώσει χωρίς πρόβλημα μισθούς και συντάξεις. Αλλες πηγές, ωστόσο, μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες ακόμη και για συμφωνία στις αρχές Ιουνίου. Αυτό φαίνεται πως είναι το απώτατο όριο, καθώς η ενδεχόμενη συμφωνία πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την έγκριση των Κοινοβουλίων των κρατών – μελών της ευρωζώνης, όπου απαιτείται κάτι τέτοιο. Κι όλο αυτό πρέπει να γίνει πριν από τα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει η παράταση του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία, έτσι όπως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις, φαίνεται ότι θα συνδέεται με το συνολικό πακέτο για την περίοδο μετά το 2015, άρα και με ένα νέο δάνειο και με διευθέτηση του χρέους.

Ενδιαφέρον θα έχει, σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αύριο. Στο τραπέζι των διοικητών των κεντρικών τραπεζών θα βρίσκεται και πάλι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τον δανεισμό των τραπεζών. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup και την πληρωμή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι δεν θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αν και δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα μικρό κούρεμα. Ταυτόχρονα, πάντως, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και το όριο δανειοδότησης των τραπεζών μέσω ELA.