Το 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έφερε στη Βουλή την πιο πρόσφατη περαίωση. Πάνω-κάτω σαν τις προωθούμενες τώρα διατάξεις, με τη διαφορά ότι τότε έμπαινε και πρόστιμο 3% έως 10% ειδικά για τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Τα αποτελέσματα της περαίωσης ήταν εντυπωσιακά. Πάνω από 2 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν τελικά έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις των προθεσμιών, 552.000 φορολογούμενοι είχαν τρέξει στην Εφορία για περαίωση των εκκρεμών τους υποθέσεων μέσα στο πρώτο δίμηνο.

Για εκείνη την περαίωση, επειδή ήταν η δέκατη κατά σειρά «τελευταία περαίωση» στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, ο τότε υπουργός είχε μιλήσει για «δέκα το καλό». Εισπρακτικά, ήταν πράγματι το δέκα το καλό, με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εισπράξεων, μόνο που τα έσοδα αυτά αποδείχθηκαν σταγόνα στον ωκεανό για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Τα προηγούμενα χρόνια, κάθε φορά που άλλαζε κυβέρνηση και το Δημόσιο ήθελε ζεστό χρήμα στο ταμείο, η εύκολη λύση ήταν μία. Μια ακόμα περαίωση εκκρεμών υποθέσεων.

Η αρχή έγινε το 1978. Υπουργός Οικονομίας ο Αθ. Κανελλόπουλος και η επιτυχία της περαίωσης ήταν τέτοια που, έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η προθεσμία έληξε στις 31 Απριλίου 1981.

Το 1988, επί Δ. Τσοβόλα μια ακόμα περαίωση, επί Ι. Παλαιοκρασσά το 1991 μια ακόμα, αυτή τη φορά χωρίς όριο τζίρου, βάζοντας στο παιχνίδι ακόμα και τις τράπεζες.

Το 1994, ο Αλ. Παπαδόπουλος υπέκυψε επίσης στο σπορ των περαιώσεων και προχώρησε στην πιο πετυχημένη ρύθμιση όλων των εποχών μέχρι τότε. Στο ταμείο του Δημοσίου μπήκαν 450 δισ. δραχμές, αλλά η περαίωση κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κρίθηκε αντισυνταγματική επειδή οι λεπτομέρειες καθορίστηκαν με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο. Οι εισπράξεις έμειναν όμως κανονικότατα στο ταμείο του Δημοσίου και οι χρήσεις θεωρήθηκαν περαιωθείσες για τους φορολογουμένους. Το μόνο που έμεινε ήταν η ρετσινιά της αντισυνταγματικότητας.

Την τελευταία εικοσαετία ακολούθησαν άλλες έξι «τελευταίες» περαιώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Δύο επί Ν. Χριστουδουλάκη με την ονομασία «συνάφεια» και όχι «περαίωση», δύο επί Γ. Αλογοσκούφη, μία επί Γιάννη Παπαθανασίου με αναβίωση της περαίωσης Αλογοσκούφη και η τελευταία του Γ. Παπακωνσταντίνου.