Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ενός συμβουλίου που διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1990, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, και ήταν μία από τις προτάσεις του, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη «δημιουργική συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, τους εμπειρογνώμονες και την ηγεσία του διοικητικού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών».

«Νομίζω ότι όλοι αποκομίζουμε κέρδη όταν ακούμε τις διαφορετικές προτάσεις και τις δημιουργικές κριτικές. Από αυτή την άποψη πάω στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα εξοπλισμένος και με τις σκέψεις των άλλων κομμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην τρίωρη «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση» γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ερωτηθείς για τη σύνδεση της οικονομίας με την εξωτερική πολιτική, που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η εξωτερική πολιτική έχει πάντα σχέση με τα οικονομικά, αλλά μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας, καθώς δεν είναι πάντα αντίστροφη η σχέση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup.

Σχετικά με την πρόσκληση για συμμετοχή στο ΕΣΕΠ εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «το προεδρείο της Βουλής καλεί ομόφωνα σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη ΧΑ. Αντίστοιχα ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Kοινοβούλιο, οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ καθώς και δύο εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι Βασίλειος Χατζηλάμπρου και Παναγιώτης Τριγάζης, τη ΝΔ οι Γεώργιος Κουμουτσάκος και Σταύρος Βασιλόπουλος, το Ποτάμι οι Σπύρος Δανέλλης και Αλέξανδρος Μαλλιάς, τους ΑΝΕΛ οι Κώστας Ζουράρης και Ελευθέριος Καραγιάννης, το ΠΑΣΟΚ οι Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κούρκουλας, και τέλος, τη ΧΑ οι Χρήστος Παππάς και Κώστας Αλεξανδράκης.

«Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε πως αποτελεί εθνικό καθήκον για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η συνεννόηση και η προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία. Ένα παραπάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Εμείς, πρόσθεσε, «πιστεύουμε και στηρίζουμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και δεσμευόμαστε ότι η γλώσσα μας και οι προτάσεις μας θα είναι πολιτικές και όχι κομματικές».

Να αναλάβει πρωτοβουλία συντονισμού των υπουργών που επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει με συνέπεια στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, «θα σεβαστούμε το ΥΠΕΞ και την πολιτική του ηγεσία, τραβώντας μια εντονότατη γραμμή ανάμεσα στην παρούσα και την προηγούμενη περίοδο, όπου επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζαν την ηγεσία του ΥΠΕΞ ως εκπρόσωπο καθεστώτος κι όχι της Ελλάδας».