«Σωσίβιο» στη μεταλλουργία Σιδενόρ αποτελεί η απόφαση της μητρικής Βιοχάλκο να τη συγχωνεύσει, κίνηση που μεταφράζεται σε ένεση ρευστότητας ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών αποφάσισαν τη συγχώνευση των Βιοχάλκο και της Σιδενόρ Συμμετοχών ως τη μοναδική λύση να ενισχυθεί κεφαλαιακά η θυγατρική, αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Στόχος της συγχώνευσης είναι τα εργοστάσια της Σιδενόρ να συνεχίσουν την παραγωγή χαλυβουργικών προιόντων, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, και το νέο σχήμα να έχει καλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με κεφάλαια που θα έρθουν από το εξωτερικό.

Πίσω από την απόφαση της Βιοχάλκο να συγχωνευτεί με τη θυγατρική της βρίσκεται η κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια την ελληνική χαλυβουργία, έχοντας οδηγήσει τις μονάδες να λειτουργούν ακόμη και με 2 εκατομμύρια την ημέρα ζημιά, λόγω της ύφεσης στην οικοδομή, αλλά και του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Απόρροια των παραπάνω ήταν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Σιδενόρ να απειλούν ακόμη και την ίδια τη συνέχιση της λειτουργία της. Ετσι, αποφασίστηκε να της δοθεί χρηματοδοτική ένεση 25 εκατ. ευρώ, που θα πάρει η εταιρεία μέσω της διαδικασίας συγχώνευσης της Σιδενόρ Συμμετοχών με τη Βιοχάλκο Συμμετοχών.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 2,28 (μετοχές της Σιδενόρ) προς 1 μετοχή της Βιοχάλκο και έχει προκύψει έπειτα από μελέτη αξιολόγησης. Ωστόσο, η τελική σχέση ανταλλαγής θα καθοριστεί από βελγικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Με βάση το σημερινό κλείσιμο η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο είναι 645,6 εκατ. ευρώ και της Σιδενόρ 51,97 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κίνηση γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παρουσία της βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις παρότι η εταιρεία λόγω κρίσης έχει συσσωρεύσει σημαντικές ζημιές και παραμένει ζημιογόνος.