Τι κι αν ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνέντευξή του στο Star για την πορεία μιας από τις πιο πολυσυζητημένες ιδιωτικοποιήσεις, αυτήν της εξαγοράς του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αγωγών ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar.

Τα μαντάτα από το στρατόπεδο των αζέρων δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Το ενδιαφέρον τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το ντιλ ύψους 400 εκατ. ευρω είναι πλέον σύμφωνα με πληροφορίες από χαλαρό έως ανύπαρκτο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Από τον περασμένο Νοέμβριο, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η καταβολή των 400 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει αν η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar παραβιάζει ή όχι την ευρωπαική νομοθεσία.

Δείγμα ότι η υπόθεση έχει βαλτώσει για τα καλά είναι αυτό που αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της Socar Ρ. Αμπντουλάγεφ, ότι η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει μια ακόμη παράταση στην εξέταση της υπόθεσης, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του έτους.

Τα αίτια

Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, η αιτία της νέας αυτής παράτασης δεν οφείλεται στην Επιτροπή αλλά στα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή την αζέρικη και την ελληνική πλευρά, που καθυστερούν να στείλουν απαντήσεις στα ερωτήματα που τους έχουν θέσει οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.

Τελικά «καίγονται» οι Αζέροι για να ολοκληρωθεί το ντίλ ; Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Κρίνοντας από τις δηλώσεις Αμπντουλάγιεφ προκύπτει πως δεν υπάρχει βιασύνη, ενώ υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο συμπληρώνονται 24 μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και βάσει των όρων της προκήρυξης, οι Αζέροι μπορούν να αποχωρήσουν από το ντιλ, χωρίς να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έδωσαν. Η ευθύνη για το ναυάγιο του ντιλ δεν θα βαρύνει αυτούς.

Και δεύτερο σενάριο

Αυτό είναι το βασικό σενάριο. Υπάρχει και ένα δεύτερο, με λιγότερες πάντως πιθανότητες σενάριο που θέλει τους Αζέρους να μεταπωλούν ένα ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και την ελληνική πλευρά η οποία θέλει να διατηρήσει όχι το 34% αλλά το 51% του διαχειριστή του συστήματος.

Και εδώ κουμπώνουν τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Star. Καταρχήν εμφανίστηκε σίγουρος ότι «η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Socar θα είναι από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προχωρήσουν» εφόσον όπως είπε «υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, οπότε και η χώρα μας θα υλοποιήσει (ως μια από τις παραχωρήσεις που θα κάνει), πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Πρόταση και στην Κομισιόν

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει πρόταση- προφανώς στους Αζέρους και στην Κομισιόν που ερευνά το ζήτημα- να κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο το 17% από το 66% του ΔΕΣΦΑ που είχε βγεί στο διαγωνισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Αζέροι θα κρατούσαν το 49% στην εταιρεία, το Δημόσιο το 51%, ενώ η Κομισόν θα ήρε τις επιφυλάξεις της για τον έλεγχο του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου από εταιρεία τρίτης χώρας, που είναι παράλληλα και προμηθευτής φυσικού αερίου.

Οσο για την κυβέρνηση, θα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένη με τη διατήρηση του 51% του ΔΕΣΦΑ, αφού κάτι τέτοιο συνάδει πλήρως με το νέο μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τη μορφή συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.