Να κλείσει το θέμα Πανούση που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας ταυτόχρονα να περιορίσει φαινόμενα διγλωσσίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που μόνο εσωστρέφεια και εντάσεις προκαλούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του κυβερνητικού vertigo: το άσυλο και το δημοψήφισμα.

Επειτα και από τις επιθέσεις που δέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα του ασύλου, ο Πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να επισκεφθεί τον υπουργό –όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση –σε μια κίνηση στήριξης του Γιάννη Πανούση, που φαίνεται ότι τελικώς ευνοήθηκε από τα γεγονότα της κατάληψης της πρυτανείας του πανεπιστημίου σε μια χρονική στιγμή που είχε βρεθεί στην μπούκα του κανονιού για τα μαθήματα που παρέδωσε περί αριστεροσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώνοντας τις διαστάσεις που πήραν ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό και το πανεπιστημιακό άσυλο δείχνει πως έχει κατανοήσει ότι πέραν του κορυφαίου προβλήματος της οικονομίας απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί σε θέματα που αφορούν τα εσωτερικά της χώρας, αλλά αγγίζουν και τον αξιακό πυρήνα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ενα από αυτά είναι ασφαλώς και το θέμα του δημοψηφίσματος το οποίο ταιριάζει μεν στο προφίλ ενός αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όμως επί τού παρόντος δεν εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η διενέργεια δημοψηφισμάτων προβλέπεται και στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου, το θέμα επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα φέρνοντας σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν επιθυμεί να συντηρεί καυτά θέμα εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Υπάρχει βεβαίως πάντα και η δεύτερη ανάγνωση, που θέλει το πρωθυπουργικό επιτελείο να ανασύρει το θέμα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών ακριβώς για να χρησιμοποιείται ως όπλο στη διαπραγματευτική φαρέτρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ είχε συνάντηση στο Μαξίμου με τον Γιάννη Δραγασάκη. Ενα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν ασφαλώς αυτό της πορείας της διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές όσο περιορίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει αν στην κουβέντα Πρωθυπουργού και αντιπροέδρου εντάχθηκε και το ζήτημα δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Πάντως στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιάννης Δραγασάκης είπε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου (στη διαπραγμάτευση) θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση εκλογών ή δημοψηφίσματος. «Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει, από την πλευρά της, σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» σχολίασε ο κ. Δραγασάκης. Το θέμα είναι ότι πριν από λίγες ημέρες το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος είχε ανοίξει με τον δικό του τρόπο και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, επιτείνοντας τη σύγχυση ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι «δεν είναι κακό να κάνει δημοψήφισμα ο Τσίπρας» βλέποντας γενικώς την κατάσταση της χώρας μαύρη, ενώ ανάλογη θέση διατυπώνει κατά διαστήματα και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ». Από την άλλη, ενώ θα περίμενε κανείς ότι το Αριστερό Ρεύμα της Κουμουνδούρου θα έσπευδε να επικροτήσει το δημοψήφισμα, ο Δημήτρης Στρατούλης έλεγε χθες ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ομοίως το Μαξίμου διακηρύσσει επισήμως σε όλους τους τόνους ότι όσα ακούγονται περί δημοψηφίσματος «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Αυτή την άποψη διατυπώνει στους συνομιλητές του και ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ίδια λογική, το Μαξίμου έχει διαψεύσει ουκ ολίγες φορές και μάλιστα γραπτώς την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, υπάρξει ρήξη με τους δανειστές, προοπτική στην οποία ωστόσο δίνουν ελάχιστες πιθανότητες.

Μάλιστα η κυβέρνηση εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη και για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι στο πλαίσιο του Brussels Group. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στη συνάντηση του Σαββάτου στο Παρίσι έγινε μια καλή συζήτηση, η οποία προκάλεσε σύγκληση στην άποψη για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,2%-1,5%. Χθες η συζήτηση συνεχίστηκε επί θεμάτων ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Ωστόσο παρατηρείται διάσταση απόψεων ως προς τα έσοδα που θα υπάρξουν για το ελληνικό κράτος μέσω της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας». Και αυτό διότι η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι τμήμα των εσόδων πρέπει να διοχετεύεται στην ανάπτυξη και όχι μόνο στην αποπληρωμή του χρέους. «Εμείς λέμε όχι στην παγίδα του χρέους» αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, που παρ’ όλα αυτά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αλλωστε όπως επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση, στην ατζέντα της συζήτησης του Brussels Group μπαίνει και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ. Πάντως, στα θέματα της φορολογίας καταγράφεται ακόμη μεγάλη απόσταση. Να σημειωθεί ότι χθες στη σχετική συζήτηση συμμετείχε και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Οι θεσμοί επιμένουν για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κάτι που εμποδίζει την τοποθέτηση οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους σε αυτήν.

Η κυβέρνηση δεν έχει σοβαρές ενστάσεις επ’ αυτού, αναγνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπει φρένο στη διαφθορά και στο ρουσφέτι. Ωστόσο οι αντιρρήσεις της σχετίζονται με το κατά πόσον περιορίζεται η εθνική κυριαρχία μέσω του απόλυτου αποκλεισμού της κυβέρνησης από τη λειτουργία της Γραμματείας.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διαφθοράς να αποκλείσει κάθε επαφή των πολιτών με τις εφορίες προκειμένου να μην υπάρχει επαφή με υπαλλήλους και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και τα φλέγοντα θέματα έχουν μείνει για το τέλος, εργασιακά και Ασφαλιστικό. Εκεί η ελληνική πλευρά πιέζεται να λάβει αποφάσεις που παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές της και για αυτό τον λόγο καταβάλλεται προσπάθεια όλα τα μεγάλα ζητήματα να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μιας μεγάλης συμφωνίας τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού θα έχει επέλθει συμφωνία στα δημοσιονομικά.

Τα μηνύματα ωστόσο που έχει πάρει το Μαξίμου από το ΔΝΤ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε με αυστηρότητα για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζοντας ότι δεν είπε κάτι καινούργιο από την τελευταία φορά που συναντήθηκε μαζί του, την ημέρα του Πάσχα των καθολικών.

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει,από την πλευρά της, σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας»

Γιάννης Δραγασάκης,αντιπρόεδροςτης Κυβέρνησης

Λαφαζάνης

«Υποταγή και παράδοση»

«Δεν ζητάνε από την Ελλάδα συμφωνία αλλά υποταγή και παράδοση» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη «Real». «Kάνουν τραγικό λάθος εκείνα τα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ που επιχειρούν είτε να διασύρουν την κυβέρνηση και να την εξευτελίσουν εκβιάζοντάς την να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα» τόνισε.