Η κυβέρνηση αναμένει από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχολιάζοντας τη διευκρινιστική ανακοίνωση του κ. Άιντε για τις δηλώσεις του που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επικεντρώνεται στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και ως εκ τούτου αναμένει από τον απεσταλμένο του γενικού γραμματέα να μην επαναλάβει αναφορές όπως τις χθεσινές, για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ουσία του Κυπριακού.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μετά τις αναφορές του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Άιντε, ο οποίος, στη συνέχεια, εξέδωσε την ανακοίνωση με τις διευκρινίσεις, σε σχέση με τη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Άιντε είπε πως κάποιες αναφορές του μπορεί να παρερμηνεύτηκαν, γι’ αυτό και εξέδωσε τη διευκρινιστική του ανακοίνωση.

Ως προς τη δήλωση του κ. Άιντε για την ΑΟΖ ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές ερμηνείες του θέματος, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «υπάρχει και η ερμηνεία των Ηνωμένων Εθνών και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από τον κ. Άιντε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας και να μην επαναλάβει ανάλογες αναφορές», είπε ο εκπρόσωπος.

Στη διευκρινιστική του ανακοίνωση, ο επίσημος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Λουίζ Μπάρπερ, ο κ. Άιντε ουδέποτε είχε την πρόθεση να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις για τις ρίζες του Κυπριακού.

«Αναφερόταν απλώς στο γνωστό γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από μία ερμηνείες για την ουσία του προβλήματος και ότι ενώ οι Κύπριοι εξακολουθούν να έχουν διαφωνίες για το παρελθόν, πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να στοχεύσουν στην επίτευξη συμφωνίας για το μέλλον τους», επισήμανε.

Ως προς το θέμα της ΑΟΖ, ανέφερε πως έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα όπως οποιοδήποτε άλλο κυρίαρχο κράτος, να κηρύξει, δηλαδή, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ότι τα δικαιώματά της στον τομέα αυτό, πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά από άλλα κράτη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, απέρριψαν τη διευκρινιστική δήλωση του κ. Άιντε είτε ως ανεπαρκή είτε ως «φθηνές δικαιολογίες».

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η διορθωτική δήλωση του επισήμου του ΟΗΕ κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

«Το ζητούμενο από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι, πρωτίστως, να μην επαναληφθούν ανάλογες παρεμβάσεις. Αυτό, όμως, που κυρίως αναμένεται είναι ο κ. Άιντε να ενεργεί από τούδε και στο εξής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Ηνωμένων Εθνών γενικότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

Πάντως, η Συμμαχία Πολιτών, πέραν της απόρριψης των δηλώσεων Άιντε, έθεσε και θέμα εμπιστοσύνης προς αυτόν και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την απομάκρυνσή του.