Είναι ένα από τα νοστιμότερα πιλάφια της σαρακοστιανής κουζίνας. Το μυστικό αυτής της συνταγής που μου την έδωσε η φίλη μου Ιωάννα Ντερβιντόγλου, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Το Ψαροκόκαλο» στο Κερατσίνι, κρύβεται στο ρύζι. Το κάνουμε με μπασμάτι και γίνεται νοστιμότατο.

Υλικά

1- 1½ κιλό μύδια, φρέσκα, με το κέλυφος

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,

2 σκελίδες σκόρδο,

1 πρέζα πάπρικα γλυκιά, σκόνη

1 σφηνάκι ούζο

3 – 3½ φλιτζάνια ζεστό νερό

1 κύβο λαχανικών

2 φλιτζάνια χυμός ντομάτας

1½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι

1 ματσάκι άνηθος

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Με ένα συρμάτινο βουρτσάκι τρίβουμε πολύ καλά τα μύδια και τα καθαρίζουμε από την άμμο και τις ακαθαρσίες. Επίσης τραβάμε και κόβουμε το «γένι» από το κέντρο τους. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε αχνίζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν, τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό τους.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε και λιώνουμε το σκόρδο. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σοτάρουμε κι αυτό για λίγο, μέχρι να βγάλει το άρωμά του, ρίχνουμε κατόπιν τα μύδια και την πάπρικα. Σβήνουμε με το ούζο. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το νερό τους, το χυμό ντομάτας, τον κύβο, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο αλάτι αν χρειάζεται, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και με το καπάκι της και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιει τα περισσότερα υγρά.

Τιπς

* Ο κανόνας λέει ότι όποια μύδια δεν ανοίγουν τα πετάμε, όμως τα πολύ φρέσκα καθυστερούν επίσης να ανοίξουν. Είναι ασφαλή αν μυρίζουν θάλασσα και ιώδιο (και όχι άσχημα) και η ψίχα τους είναι στερεωμένη σε μόνο μία πλευρά του κελύφους. Αν έχει δύο κλωστές στην άκρη και είναι κολλημένη και στις δύο πλευρές την πετάμε αμέσως

* Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε στο μυδοπίλαφο και ½ φλ κουκουνάρι αφού το καβουρντίσουμε για λίγο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να βγάλει το άρωμά του και χρυσίσει απαλά και ½ φλ μαύρες σταφίδες