Η Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από πάθη, ίντριγκες, θυσίες και κορυφώνεται με την Ανάσταση. Κάπως έτσι ελπίζουν (και εύχονται) και οι τραπεζίτες να κυλήσουν οι εξελίξεις και στην Ελλάδα, καθώς τα επόμενα 24ωρα είναι αντίστοιχα κρίσιμα.

«Ο παραλληλισμός με τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι σχεδόν απόλυτος» αναφέρει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.

«Φαίνεται ότι φτάνουμε στην κορύφωση του δράματος (των διαπραγματεύσεων), έχουμε σίγουρα ίντριγκες και εντάσεις, το μόνο που δεν ξέρω είναι πώς θα καταλήξει αυτή η ιστορία» προσθέτει.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κορυφαίοι τραπεζίτες έχουν ήδη ακυρώσει τις διακοπές τους, περιμένοντας με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Γιατί ξέρουν ότι, ακόμα και αν δεν γίνει τελικά τίποτε, μόνο και μόνο η φημολογία που ήδη υπάρχει και θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις αργίες είναι ικανή να φέρει το σύστημα στα όριά του.

Ετσι, αν και γνωρίζουν ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι θεατές των εξελίξεων, ο ρόλος τους στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος είναι κομβικός. Καλούνται ουσιαστικά να είναι «επί ποδός πολέμου», περιμένοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, δρώντας παράλληλα πυροσβεστικά απέναντι σε οποιαδήποτε φήμη.

Οπως εξηγούν, ειδικά σε περιόδους αργιών, η φημολογία οργιάζει και οι καταθέτες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε καταστροφολογικά σενάρια, από όπου και αν προέρχονται. Ετσι, μέριμνα των τραπεζών είναι να εξασφαλίσουν ότι όλα τα καταστήματα και τα ΑΤΜ λειτουργούν απρόσκοπτα, αποφεύγοντας να δώσουν την παραμικρή αφορμή.

Την ίδια στιγμή, πάντως, παραδέχονται ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν για πολύ καιρό ακόμη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

«Δεν δίνουμε δάνεια, δεν ανανεώνουμε καταθέσεις, δεν χρηματοδοτούμε επενδύσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες όλα έχουν μπει στον πάγο, περιμένοντας τις εξελίξεις. Και για όσο χρονικό διάστημα το τοπίο παραμένει θολό, είμαστε με δεμένα τα χέρια» εξηγούν.

«Είναι σαν να έχεις έναν ασθενή σε καταστολή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξέρεις όμως ότι, κάθε μέρα που περνάει, η ανάρρωσή του γίνεται πιο δύσκολη. Κάτι πρέπει να γίνει, γιατί στο τέλος, αντί να μιλάμε για ίαση, θα προσδοκούμε Ανάσταση» καταλήγουν.