Η Κωνσταντοπούλου στεκόταν όρθια και εμφανώς άβολα στο ευρύχωρο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή ενώπιον πέντε κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μόλις είχαν διαπιστώσει με οργή ότι η Πρόεδρος της Βουλής, παρά τις συστάσεις που της είχαν γίνει εκ των προτέρων, τίναξε μια ολόκληρη συνεδρίαση στον αέρα ακυρώνοντας και την κρίσιμη πρωθυπουργική ομιλία για την ανθρωπιστική κρίση.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Φίλης και Χρήστος Μαντάς περίμεναν να ακούσουν από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πώς ακριβώς θα εξηγούσε το νέο «ατόπημά» της να δώσει τη δική της ερμηνεία στους Κανονισμούς για να γίνει μια ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, όμως δεν έπαιρναν καμία απάντηση.

«Να το πάρεις τώρα πίσω. Δεν θα γίνει καμία ονομαστική» της είπε με έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός, όμως εκείνη, σύμφωνα με τους παρισταμένους, δεν απάντησε και παρέμεινε όρθια με σταυρωμένα τα χέρια και κουνώντας με εμφανή εκνευρισμό το ταλαιπωρημένο από τις ψηλές γόβες δεξί πόδι της. Ο Τσίπρας όμως συνέχισε: «Και κοίταξε, μην επιμείνεις να προχωρήσεις».

«ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΜΕ». Τον λόγο πήραν και οι υπόλοιποι. Αλλοι μίλησαν με περισσότερη ένταση και άλλοι πιο ήπια.«Ηταν λάθος και σε προειδοποιήσαμε να μην το κάνεις» της είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, ενώ τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης: «Ολοι σου οι χειρισμοί ήταν ένα λάθος. Δεν μπορείς να δημιουργείς εντυπώσεις για μια εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορείς να απαξιώνεις μια κοινοβουλευτική διαδικασία μ’ αυτόν τον τρόπο, την ώρα που προσπαθούμε να περάσουμε κάποια νομοσχέδια με μεγάλη πλειοψηφία».

Η Πρόεδρος της Βουλής δεν έβγαλε κουβέντα. Αποχωρώντας κατακόκκινη από το γραφείο του Τσίπρα έσκασε απλώς ένα γελάκι προς τους δημοσιογράφους.

Ολα τα άλλα είναι γνωστά. Ωστόσο ο προβληματισμός του Αλέξη Τσίπρα για τη συνολικότερη στάση της Προέδρου της Βουλής είναι εμφανής. Οχι μόνο διότι εν προκειμένω έκαψε την πολιτική ομιλία του για την ανθρωπιστική κρίση παραμονές του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως διότι ακολουθεί μια προσωπική ατζέντα, τμήμα της οποίας είναι και οι προσωπικές ερμηνείες που δίνει στον Κανονισμό της Βουλής υπερσκελίζοντας την αρμόδια Διάσκεψη των Προέδρων.

Σε γενικές γραμμές κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν τη στάση της Προέδρου της Βουλής ακατανόητη. Κυρίως διότι, όπως εξηγούν, με τις επιλογές και την εν γένει στάση της πλήττει πρωτίστως το δικό της προφίλ το οποίο θα μπορούσε να χτίσει με μεγάλη ευκολία ως θεσμική παράγων δίνοντας άλλο ύφος και τόνο στη συνολικότερη λειτουργία της Βουλής.

Η ΦΙΛΙΑ. Ομως τον Πρωθυπουργό συνδέει προσωπική φιλία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και αυτό κάνει το πρόβλημα μεγαλύτερο. Οπωσδήποτε ο Αλέξης Τσίπρας δεν αισθάνεται άνετα διαπιστώνοντας ότι το πρόσωπο που έσπρωξε προς την προεδρία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μονοπωλήσει την επικαιρότητα, έστω και με τις ακρότητές του, την ώρα που ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση δίνουν καθημερινές μάχες για να κρατήσουν τη χώρα όρθια. Η επιμονή της Κωνσταντοπούλου να επισκεφθεί με πρωτοφανείς τιμές για Πρόεδρο της Βουλής το Πεντάγωνο προτού καν αναλάβουν καθήκοντα οι νέοι αρχηγοί μόνο ερωτηματικά για τις προθέσεις της δημιούργησε. Σε εκείνη την περίπτωση την ημέρα που ακυρώθηκε το αρχικό ραντεβού «καθάρισε» ο Πάνος Καμμένος. Ομως τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα και δείχνουν και μια προσπάθεια υπερπροβολής, ενδεχομένως και εις βάρος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Τη συμβουλευόταν για όλα τα νομικά ζητήματα και μάλιστα της ανέθεσε να καταθέσει αγωγή (τον Φεβρουάριο του 2012) κατά της γερμανικής εφημερίδας «Bild» για στοχευμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με «συκοφαντικό δόλο». Με το συγκεκριμένο δημοσίευμα η «Bild» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς, όπως επίσης ότι κατηγορείται πως είναι μέλος τους και ότι χρηματοδοτεί τις ομάδες τους. Η Κωνσταντοπούλου στο δικόγραφό της ανέφερε τότε ότι η επίθεση της «Bild» αποσκοπούσε στην απρόκλητη άσκηση εξωθεσμικής και εξωδημοκρατικής πίεσης προς τους έλληνες πολίτες να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ». Γενικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουγε τότε κουβέντα για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρότι αρκετά στελέχη του κόμματος, είτε με πιο κομψό τρόπο είτε πιο ανοιχτά, του διατύπωναν τις επιφυλάξεις τους για τον χαρακτήρα της. Ωσπου στις εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ενταχθεί η υποψηφιότητά της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, στην περιφέρεια δηλαδή εκλογής του πατέρα της. Αυτή η εξέλιξη δυσαρέστησε τότε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνώριζαν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κληρονομώντας τους ψηφοφόρους του πατέρα της, θα έκανε ένα άνετο πέρασμα από την Α’ Αθηνών. Οπερ και εγένετο.

Το τι θα επακολουθήσει στις σχέσεις Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου ουδείς μπορεί να προβλέψει. Απαντες όμως εκτιμούν ότι εάν η Πρόεδρος της Βουλής συνεχίσει την ίδια στάση τότε η απόστασή τους θα μεγαλώσει, με απρόβλεπτες συνέπειες.