Στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας βρίσκεται πλέον και η Τυνησία, πέντε χρόνια μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη και στη Συρία. Σε αντίθεση με τις χώρες αυτές όπου τη λαϊκή εξέγερση διαδέχθηκε το απόλυτο χάος, η Τυνησία κατάφερε όχι μόνο να αποφύγει την εμφύλια σύρραξη και να περιορίσει την τρομοκρατία των τζιχαντιστών αλλά και να μεταβεί προς τη δημοκρατία.

Χθες το μεσημέρι, ωστόσο, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στο φημισμένο Εθνικό Μουσείο του Μπαρντό, στην καρδιά της Τύνιδας, μερικά μέτρα μακριά από το Κοινοβούλιο, και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, κυρίως ξένους τουρίστες, ο τυνήσιος πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ αναγκάστηκε να δηλώσει πως «το έθνος μας βρίσκεται σε κίνδυνο» και η Τυνησία σε πόλεμο με τον «τρόμο».

Δύο άνδρες με στρατιωτική περιβολή και οπλισμένοι με τυφέκια κατευθύνθηκαν προς το Μουσείο του Μπαρντό, έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Τυνησίας. Αρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς δεκάδες τουρίστες οι οποίοι εκείνη τη στιγμή είτε αποβιβάζονταν από λεωφορεία είτε ετοιμάζονταν να εισέλθουν στους χώρους του μουσείου. Πολλοί μετά τους πρώτους πυροβολισμούς έσπευσαν στο εσωτερικό του μουσείου για να προστατευθούν. Τους ακολούθησαν όμως και οι δύο ένοπλοι με αποτέλεσμα η τρομοκρατική επίθεση να εξελιχθεί σε φονική ομηρεία. Από τα πυρά τους έπεσαν νεκροί 20 τουρίστες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιαπωνία, την Κολομβία και την Πολωνία καθώς και δύο Τυνήσιοι. Η κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας υπήρξε άμεση. Τρεις ώρες μετά τους πρώτους πυροβολισμούς και έπειτα από έφοδο που πραγματοποίησαν, οι δύο τρομοκράτες ήταν νεκροί και οι υπόλοιποι τουρίστες ασφαλείς.

Μέχρι χθες το βράδυ οι πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα των τρομοκρατών παρέμεναν συγκεχυμένες, καθώς καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τα μηνύματα υποστήριξης που αναρτήθηκαν σε λογαριασμούς του twitter που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος αλλά και το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον θάνατο του Τυνήσιου Αχμέντ Ρουίσι, κύριου υπόπτου για παλαιότερα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα και διοικητή του ΙΚ στη γειτονική Λιβύη, συμπεραίνεται σχεδόν αυτόματα ότι ο ηθικός τουλάχιστον αυτουργός και αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης είναι το Ισλαμικό Κράτος, στις τάξεις του οποίου έχουν ενταχθεί έως και 3.000 Τυνήσιοι. Τρεις από αυτούς, μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν δηλώσει μέσω βίντεο στο Διαδίκτυο ότι η Τυνησία δεν θα είναι ασφαλής για όσο διάστημα συνεχίσει να μην κυβερνάται σύμφωνα με όσα ορίζει το Ισλάμ.