«Τα ΜΜΕ εστίασαν σε ιστορικά γεγονότα που δείχνουν ότι τα πρότυπα βάσει των οποίων λειτουργούμε σήμερα δεν εφαρμόζονταν καθολικά στις δραστηριότητές μας στην Ελβετία πριν από 8 χρόνια. Πρέπει να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε ότι οι κοινωνίες τις οποίες υπηρετούμε περιμένουν περισσότερα από εμάς. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας» επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής της HSBC Στιούαρτ Γκάλιβερ, σε ολοσέλιδη ανακοίνωση του ομίλου που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε βρετανικές εφημερίδες, παραδεχόμενος εμμέσως τις αποκαλύψεις του SwissLeaks για τις παράνομες, σε κάποιες περιπτώσεις, πρακτικές της τράπεζας. Την ίδια ώρα όμως, οι Αρχές των κρατών που υπέστησαν απώλειες εσόδων από τις δραστηριότητες της HSBC και τις υπηρεσίες που προσέφερε σε πελάτες της, βρίσκουν μπροστά τους την άρνηση της Ελβετίας να συνεργαστεί –ακόμα και αν πρόκειται για υποθέσεις άγριας φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ηδη από τις 20 Ιουνίου 2014 το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει διανείμει εγκύκλιο, η οποία παροτρύνει τις εισαγγελικές Αρχές να απορρίπτουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής που βασίζονται σε «κλεμμένο υλικό», όπως αυτό που απέσπασε ο Φαλσιανί από τους υπολογιστές της HSBC. Ετσι, μπλοκάρεται η παροχή βοήθειας και πληροφοριών σε άλλα κράτη για υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ και το SwissLeaks, αφού ο Φαλσιανί διώκεται στην Ελβετία από τον Δεκέμβριο για «κλοπή δεδομένων με σκοπό την αύξηση της προσωπικής περιουσίας του».

ΤΑ «ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ». Στην ίδια εγκύκλιο ζητείται από τους εισαγγελείς να γνωστοποιούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής ξένων Αρχών που βασίζονται σε κλεμμένο υλικό, πιθανώς για να υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το ποιες χώρες ερευνούν κλεμμένα δεδομένα από ελβετικές τράπεζες. Πηγές από νομικούς κύκλους στην Ελλάδα αναφέρουν ότι ο τρόπος με τον οποίο στοιχειοθετείται το αίτημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για να γίνει δεκτό από τις ελβετικές Αρχές ή όχι. Ομως και πάλι, ακόμα και αν δεν αναφέρονται πουθενά στοιχεία που παραπέμπουν στη λίστα Λαγκάρντ ή στο Swissleaks ή στην HSBC ή σε ό,τι άλλο, ο εισαγγελέας μπορεί απλώς να ζητήσει να διασταυρωθεί το όνομα για το οποίο γίνεται η αίτηση με τα στοιχεία Φαλσιανί που έχουν στη διάθεσή τους οι ελβετικές Αρχές. Kαι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βρίσκεται ανάμεσα στα «κλεμμένα», να απορρίψει το αίτημα.