«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών,Μάρτιν Γέγκερ απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση – γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών και προσθέτει πως η νέα ελληνική πρόταση δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε την αρνητική στάση του Βερολίνου, λέγοντας πως «η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ,κείμενο θέσεων της κυβέρνησης της Γερμανίας το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» το ελληνικό αίτημα, υποστηρίζοντας πως σκοπός του είναι να αντικατασταθεί το τρέχον πρόγραμμα με χρηματοδότηση-γέφυρα.

Το έγγραφο αναφέρει πως η Ελλάδα αποτυγχάνει να δεσμευτεί για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Το αίτημα της Ελλάδας δεν ικανοποιεί τους όρους και άρα δεν έχει νόημα να προετοιμαστεί μια ανακοίνωση του Eurogroup για έκδοση την Παρασκευή, κατά το ίδιο κείμενο.

Ακόμη, το έγγραφο προτείνει να μην παραμείνουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ελλάδας τα 10,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών διότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τους ελέγχους αντοχής.

Αμεση ήταν απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στα περί «Δουρείου Ιππου».

Η ελληνική κυβέρνηση που τονίζει ότι η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Δούρειος Ιππος».Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γερμανική στάση σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων.

Την άκαμπτη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να «μαλακώσει» κάπως ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος κινούμενος σε άλλη γραμμή χαρακτήρισεως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

Το πρακτορείο Bloomberg μάλιστα επικαλούμενο γερμανό αξιωματούχο είπε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία την Παρασκευή και προέβλεψε πως τελικά το Βερολίνο δεν θα ζητήσει άλλο κείμενο.

Αλλωστε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία 50 λεπτών με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτηρίστηκε από το Μαξίμου ως «επικοδομητική».

Το αίτημα της Ελλάδας

Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αίτημα παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, αίτημα που θα συζητηθεί σε έκτακτη συνάντηση της Ευρωομάδας την Παρασκευή στις 4 μ.μ.

Σε αυτό το κείμενο Βαρουφάκη η Ελλάδα εμφανίζεται ρητώς να αποδέχεται τελικά την εποπτεία από τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ) και να απέχει «από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η απάντηση του Μαξίμου στο «nein» Σόιμπλε

Η πρώτη απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήρθε το μεσημέρι μέσω δηλώσεων κυβερνητικού αξιωματούχου.

«Το αυριανό Eurogroup έχει δύο επιλογές, να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Η απόφαση του Eurogroup θα δείξει ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε το αίτημα παράτασης της σύμβασης ως ένα «θετικό βήμα».

O εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως «πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης είχε «εντατικές συζητήσειες» με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παραπέμποντας στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής.

Μέτωπο Σλοβάκων, Φινλανδών, Εσθονών κατά της Αθήνας

Το κλίμα στο Eurogroup αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την ελληνική αποστολή, καθώς δεν είναι μόνο το Βερολίνο που βρίσκεται απέναντι στις αξιώσεις της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας Μάρις Λάουρι είπε πως«η ευρωζώνη είναι ασφαλώς πιο σταθερή και πιο ισχυρή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και η υποθετική έξοδος ενός από τα μέλη της δεν αναμένεται να έχει παρά μια μηδαμινή επίπτωση».

Στο ίδιο μήκος κύμματος ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας είπε στο Reuters πως η ελληνική πρόταση «δεν είναι επαρκής», ενώ «αδύνατη» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο την προοπτική του να εξηγήσει στους πολίτες της χώρας του ότι η «φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να αποζημιώσει» την Ελλάδα», τασσόμενος και αυτός υπέρ της αυστηρής στάσης έναντι των Αθηνών.

«Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς», λέει ο Ρόμπερτ Φίκο αναφερόμενος στην πιθανότητα να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για «μισθούς και συντάξεις». Χαρακτηριστικά αναφέρει τρεις φορές τη λέξη «αδύνατο».

Θετικά μηνύματα από Παρίσι και Ρώμη

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στην εφημερίδα L’ Espresso είπε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μια ανάγκη η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από μια μακρά περίοδο κρίσης. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομική μεταρρύθμιση, να γίνει πιο δυναμική με ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας».

Ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν προσέθεσε: «Η Ιταλία στηρίζει το αίτημα αυτό. Αλλά για να φτάσουμε στην συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιασθούν οι καινούργιες. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αντιστρέψιμο. Αν βγει μια χώρα, δεν θα είχαμε μόνον ένα κράτος λιγότερο στην Ένωση, αλλά και την μετατροπή του ευρώ σε έναν μηχανισμό που μπορεί να αποσυντεθεί. Ένας μηχανισμός διαφορετικός από εκείνον του ενιαίου νομίσματος».

Υπέρ της Ελλάδας θεωρούνται και οι θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, ο οποίοςεξέφρασε τη θέληση της χώρας του να κάνει «κάθε προσπάθεια για τη λύση του ελληνικού προβλήματος λαμβάνοντας υπ’όψιν και τη θέληση του ελληνικού λαού».

Η Γαλλία είναι υπέρ κάθε προσπάθειας για την Ελλάδα «ώστε να εγγραφεί πλήρως και μόνιμα μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ που τόσο έχει ανάγκη» τόνισε.

«Μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα» υπογράμμισε ο Μανουέλ Βαλς.

Guardian: Ανακοίνωση-σοκ από το Βερολίνο

Για «ανακοίνωση-σοκ» από το Βερολίνο έκανε λόγο ο Guardian. Σε ανάλυσή της στον ιστότοπό της η βρετανική εφημερίδα σχολίασε πως «η Αθήνα σήκωσε λευκή σημαία, αλλά η τρόικα δεν ήθελε στην πραγματικότητα να διαπραγματευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε συνθηκολόγηση».