«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, ενώ σε κάποια άλλα θέματα οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Βεβαίως θα υπάρξουν και διαφωνίες στη συζήτηση», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

«Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο. Εγώ σήμερα διαπίστωσα το αντίθετο» ανέφερε ο Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις επ’ αυτών».

Συμπλήρωσε ότι κατανόησε από τη συζήτηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό πως η Ελλάδα θα αναζητήσει λύσεις από κοινού με τους εταίρους της.

«Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι αδύναμοι κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα και οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αγωνιστεί κατά της κοινωνικής αδικίας.

«Χαίρομαι, κύριε Τσίπρα, που η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είπε: «Σας είμαι ευγνώμων για την ειλικρινή, κουραστική επιτρέψτε μου, συζήτησή μας».

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι με τον κ. Τσίπρα έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, εποικοδομητική και ειλικρινής, κατά την οποία διαπίστωσε πως υπάρχουν δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που είχε ανέκαθεν. Έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε στο δρόμο της συνεργασίας και της δημοκρατίας» κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς.

Τσίπρας: «Η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο»

«Η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο της Ελλάδος, αλλά και προσωπικό φίλο του.

«Χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντησή τους για την εδραίωση μιας «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των θεσμών της ΕΕ».

«Η διαβούλευση χρειάζεται χρόνο για να είναι παραγωγική» πρόσθεσε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Επισημαίνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός σήκωσε και βάρη που δεν του αναλογούσαν λόγω της άρνησης μιας ολιγαρχίας να πληρώσει, καθεστώς -όπως είπε- που προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τώρα μπαίνει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Σημειώνεται πως η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους.

Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, γρήγορα θα διαψευστούν.

Η συνάντηση

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η «επίσημη πρώτη» του Αλέξη Τσίπρα στις επαφές με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ενόσω όλα τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στην Ελλάδα.

«Είστε πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, αλλά είστε και δικός μου στενός φίλος, καθώς ήμασταν κοντά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας στις ευρωκλογές» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σουλτς.

«Στηριζόμαστε σε εσάς, πιστεύουμε ότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τελικά θα βρούμε από κοινού μια λύση για το κοινό μας μέλλον» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι είστε η πρώτη συνάντηση που έχω ως Πρωθυπουργός και αυτό έχει έναν ισχυρό συμβολισμό» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σουλτς.

«Αυτό ισχύει και για εμάς και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και γι’ αυτό είμαι εδώ», απάντησε ο κ. Σουλτς.

Η υποδοχή

Ο Μάρτιν Σουλτς έγινε δεκτός σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 2.30 μ.μ. από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα στα πλάνα που έδειξε η τηλεόραση ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης εμφανίστηκε να χαριτολογεί με τον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν φορά γραβάτα.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών γίνεται στη σκιά των δηλώσεων που έκανε ο Μάρτιν Σουλτς το βράδυ της Τετάρτης με αφορμή και την νέα θέση της Αθήνας σχετικά με τις σχέσεις των Βρυξελλών με τη Ρωσία και τις κυρώσεις που επιβάλλονται.

Μολονότι ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης συνεχίζει να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον Αλ. Τσίπρα, δεν ισχύει το ίδιο για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο – με την αλλαγή πλεύσης στο θέμα της Ρωσίας που εκφράστηκαν από πολλά στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό – ενώ σε δηλώσεις του στη Γερμανία, είπε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

«Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σουλτς στο ZDF.

Και συνέχισε: «Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην».

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϋκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη «στις ράγες», αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι οι έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον Αλ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις. «Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο. Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έννοιες για την καθημερινότητά τους, έννοιες για την παιδεία των παιδιών τους, για θέσεις εργασίας για τους νέους – υπάρχουν περιοχές όπου 50% των νέων είναι άνεργοι – , έχουν έννοιες για το εισόδημά τους, για τις συντάξεις τους. Αυτά είναι τα θέματα για τα οποία θα έπρεπε να συζητήσουμε μαζί του», τόνισε και χαρακτήρισε την συζήτηση για το κούρεμα χρέους «τελείως περιττή» και «στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πολύ πρόωρη». «Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι. Για αυτά θέλω να συζητήσω αύριο μαζί του. Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι δεν εξεπλάγην απλώς, αλλά σοκαρίστηκα. Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

«Αν η κυβέρνηση λέει όχι σε όλα», τότε η ορμή του Τσίπρα θα είναι βραχύβια»

Νωρίτερα σε κείμενό του ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποιούσε τον Αλέξη Τσίπραπως αν λέει σε όλα «όχι», δεν θα επιβιώσει.

To πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών της περασμένης Κυριακής είχαν εκπλήξεις. Κάποιοι ίσως δεν περίμεναν αυτήν την ηχηρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα.

»Επίσης έκπληξη προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις που ακολούθησαν τα νέα της νίκης. Ακόμα και άνθρωποι που είναι διαμετρικά αντίθετοι με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως η γαλλική ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και το κόμμα Ανεξαρτησίας του Η.Β., του Νάιτζελ Φάρατζ, ήταν έτοιμοι να πηδήξουν στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι ένα σημάδι του αναπόφευκτου τέλους της ΕΕ όπως την ξέρουμε.

»Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης, σχόλια και ενθουσιασμοί πρέπει να κάνουν χώρο στη νηφαλιότητα και το ρεαλισμό. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν: η διακυβέρνηση της χώρας και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, προσεγγίζοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας.

Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την Κυριακή των εκλογών. Το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει 1,7 φορές μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας.

Η δημοσιονομική πίεση συνεχίζει να βαραίνει δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα των πολιτών και πολλές νομοταγείς και σκληρά εργαζόμενες οικογένειες υποφέρουν, ενώ ένας αριθμός σούπερ-πλουσίων έχει τη δυνατότητα να αψηφά τους κανόνες μέσω της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής. Μεγάλο μέρος του διοικητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος αγκομαχά, λόγω των πελατειακών σχέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει τώρα να προτάξει την ευθύνη και την ηγεσία. Ένα μέρος της εκλογικής του επιτυχίας οφείλεται στο ότι ήταν άθικτος από την εξουσία και τις ευθύνες. Αυτό έκανε, την απλοϊκή, κάποιες φορές, ρητορική κατά της λιτότητας, του κατεστημένου και της τρόικας, τόσο πιστευτή και αποτελεσματική.

Όμως παρά τα «αντί», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά τη γνώμη μου ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Γνωρίζω καλά τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Είναι ειλικρινής και χαρισματικός και πιστεύω ότι είναι ένας πραγματιστής πολιτικός.

Τον έχω συναντήσει στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και έχουμε αναμετρηθεί ως υποψήφιοι για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγώ ως υποψήφιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και αυτός ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ένας αντιευρωπαϊστής δεν θα δεχόταν να διαγωνιστεί για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο απίθανη και αν ήταν η εκλογή του.

Την Κυριακή δεν υπήρξε ευρωπαϊκό δράμα για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και η ευρωζώνη δεν θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να βγει έξω. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιτύχει πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σταθερή από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Η ωρίμανση του χρέους της έχει επιμηκυνθεί, οι πιστωτές είναι κυρίως θεσμικοί, η οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Η ανεργία έχει πτωτική πορεία, το ίδιο και το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας πρέπει να επιταχύνει αυτές τις δυναμικές. Αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνει μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε η ορμή του Τσίπρα θα είναι βραχύβια. Εάν όμως δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να κάνει δυνατότερη την Ελλάδα και την ΕΕ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του».