Οι προβολείς του 27ου Λυκείου Θεσσαλονίκης φωτίζουν το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ από τις 5 το απόγευμα. Σιγά σιγά φτάνουν νεαροί με φαρδιά ρούχα, καπέλα με μεγάλα γείσα και σανίδες στα χέρια τους. Εδώ και λίγες ημέρες δεν χρειάζεται να ψάξουν μέσα στην πόλη για να βρουν την κατάλληλη πλατεία. Το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ έχει μετατραπεί σε μικρό πάρκο για σκέιτμπορντ.

Οι συντελεστές του 9ου Φεστιβάλ Σκέιτμπορντ (7ply project) εκτελούν καθήκοντα επιβλέποντος, τραβάνε τα χαλινάρια όταν κρίνονται επικίνδυνες οι φιγούρες και δύο φορές την εβδομάδα παραδίδουν μαθήματα σκέιτ σε αρχαρίους. Παράλληλα παρέχουν πληροφορίες και ξεναγούν τους επισκέπτες στην έκθεση που φιλοξενείται στο διπλανό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη διασταύρωση των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους.

Με άλλα λόγια, το Φεστιβάλ λειτουργεί εκεί στα πέριξ του 27ου Λυκείου ως διαδραστική πλατφόρμα μεταξύ των εκφραστών της κουλτούρας του δρόμου κι οι διοργανωτές εκτιμούν ότι έως τις 6 Δεκεμβρίου, που θα πέσει η αυλαία με άλλη μία γιορτή, ο χώρος θα έχει λάβει τη απαιτούμενη τονωτική ώθηση. «Εμείς ως διοργανωτές δίνουμε το σκέιτ στους καλλιτέχνες και εκείνοι υλοποιούν την ιδέα στον τομέα τους, χρησιμοποιώντας το αντικείμενο. Η ιδέα του εικαστικού μέρους είναι «πάρτε μια σανίδα του σκέιτ και μεταμορφώστε την –ο καθένας προς την κατεύθυνση της τέχνης του»» εξηγεί ο εμπνευστής του Φεστιβάλ Χάρης Καζαντζίδης. «Επίσης πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας. Τα εκθέματα δεν έχουν απαραίτητα θέματα με κίνηση. Προτιμήθηκε η αισθητική του δρόμου».

Από το 2006. Περίπου 70 έργα καλλιτεχνών φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο. Η μεγάλη πλειονότητά τους είναι παλιοί γνώριμοι με τους διοργανωτές, αφού το ελληνικό Φεστιβάλ Σκέιτμπορντ έχει τη δική του διαδρομή στον χώρο. Το 1o 7ply project διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2006. Η ιδέα άρεσε και στην Αθήνα όπου φιλοξενήθηκε για πέντε χρόνια με περισσότερους 12.000 επισκέπτες ανά διοργάνωση και από το 2012 έχει επιστρέψει στην πόλη όπου γεννήθηκε. «Το σκέιτ θεωρώ ότι έχει πολλά κοινά με τον χορό, με την ενόργανη γυμναστική. Η σανίδα είναι αντικείμενο που φέρνεις κοντά σου και προσπαθείς να το χειριστείς με τα πόδια σου, με τα χέρια σου, με όλο το σώμα σου. Προσωπικά έχω παίξει πινγκ – πονγκ και ποδόσφαιρο, έχω κάνει στίβο με διακρίσεις σε δρόμους μεσαίων αποστάσεων, κολύμβηση και πόλο, αλλά πάντα στη ζωή μου υπήρχε το σκέιτ» συμπληρώνει ο Χ. Καζαντζίδης και συνεχίζει: «Δεν μπορούσα να το αφήσω, γιατί πάνω απ’ όλα είναι για μένα έκφραση και ελευθερία. Εχει κοινά στοιχεία με το σνόουμπορντ, αλλά δεν χρειάζεται να οδηγήσεις αυτοκίνητο, να βρεις χιόνι και να πληρώσεις την κάρτα του λιφτ. Χρειάζεσαι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και το σανίδι σου να είναι σε καλή κατάσταση. Το παίρνεις και βγαίνεις στον δρόμο, εκεί γίνεται το σκέιτμπορντ. Είναι άθλημα του αστικού περιβάλλοντος».

Οταν ολοκληρωθεί το 9ο 7ply project και αποσυρθούν οι μπάρες από το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ θα επιστρέψουν στο πλάτωμα μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλέξάνδρου, τον μοναδικό χώρο στη Θεσσαλονίκη όπου μπορούν να εξασκήσουν το χόμπι τους.