Με έκταση που δεν ξεπερνά αυτή της Χίου και με πληθυσμό σχεδόν 50.000 κατοίκων, τα Νησιά Τερκς και Κέικος σπάνια απασχολούν την επικαιρότητα. Μόνο κάθε δύο χρόνια, όταν δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης για την αδιαφάνεια των φορολογικών παραδείσων, το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα της Καραϊβικής εμφανίζεται στο προσκήνιο ως μία από τις χώρες που προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα σε αυτούς που αποφασίζουν να συστήσουν εταιρεία εκεί.

Από στοιχεία που έχουν περιέλθει στη διάθεση των «ΝΕΩΝ», φαίνεται ότι οι Ελληνες δεν «προτιμούν» τα Τερκς και Κέικος τις τελευταίες δύο δεκαετίες: ανάμεσα σε περίπου 15.000 αλλοδαπές εταιρείες, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στο υπουργείο Οικονομικών, μόνο μία εντοπίστηκε με έδρα τα συγκεκριμένα νησιά της Καραϊβικής. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με δύο εταιρείες από τα Τερκς και Κέικος που χρησιμοποιήθηκαν το 2007 για μίζες από την προμήθεια ελικοπτέρων Super Puma.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με τους φορολογικούς παραδείσους αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι εάν κάποιος επιζητεί τον μέγιστο βαθμό μυστικότητας η επιλογή των Τερκς και Κέικος μοιάζει απολύτως λογική. Το μικρό κρατίδιο που ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν το 2009 στην κορυφή των φορολογικών παραδείσων με τη μεγαλύτερη αδιαφάνεια. Την πρώτη θέση της λίστας του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) με 100 βαθμούς στους 100 μαζί με τα Τερκς και Κέικος μοιράζονταν ο φορολογικοί παράδεισοι όπως οι Σεϋχέλλες, το Βασίλειο του Μπρουνέι, αλλά και μεγαλύτερες χώρες όπως η Μαλαισία και η Ελβετία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με εξαίρεση την Ελβετία, όλα τα υπόλοιπα κρατίδια δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ. Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι εισαγγελικές Αρχές φαίνεται ότι δύο υπεράκτιες εταιρείες, η Catalina και η Homeric TCI, συνδέονται με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τις μίζες για ελικόπτερα που προμηθεύθηκε η Ελλάδα το 2000.Από τις δύο εταιρείες η τελευταία φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες δουλειές, καθώς μετείχε σε εταιρικό σχήμα το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να σχετίζεται με την υπόθεση των ελικοπτέρων.

Παγκόσμια έρευνα για υπεράκτιες εταιρείες που διοργανώθηκε το 2013 από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), στην οποία μετείχαν «ΤΑ ΝΕΑ», αποκάλυψε στοιχεία και για την Homeric TCI, τη δεύτερη offshore με την οποία φέρεται να συνδέεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε δηλωθεί στις 25 Ιουλίου 1995 ως γραμματέας στη σύνθεση του ΔΣ της Kenworth Industrial Limited, μίας offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Στην Kenworth ως μέτοχοι εμφανίζονται φυσικά πρόσωπα από το Χονγκ Κονγκ, υπεράκτιες εταιρείες από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και εταιρεία ακινήτων με έδρα τη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι η Homeric TCI μπορεί να χρησιμοποιείται ως «παραπέτασμα ανωνυμίας» σε διάφορες περιπτώσεις έτσι ώστε να μην εμφανίζονται τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων στις offshore εταιρείες στις οποίες μετέχει. Σημειώνεται ότι στα Τερκς και Κέικος δεν τηρούνται λεπτομερή αρχεία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών και δεν είναι απαραίτητη η δημοσιοποίηση στοιχείων για τους μετόχους. Επιπλέον δεν απαγορεύονται οι μηχανισμοί που καθιστούν δυνατή την αυτόματη μεταφορά περιουσίας (automatic flee clauses) σε άλλους φορολογικούς παραδείσους στην περίπτωση που γίνει αντιληπτή έρευνα των Αρχών για εταιρεία που έχει την έδρα της εκεί.