Μία εβδομάδα μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις ότι το Λουξεμβούργο διευκολύνει και συγκαλύπτει τη φοροαποφυγή εταιρειών – σκάνδαλο που ονομάστηκε «Luxleaks» -, και τα αιτήματα για παραίτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να πάρει την πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες εκμεταλλεύονταν το φορολογικό σύστημα της χώρας του για να γλιτώνουν μεγάλα ποσά σε φόρους.

«Δεν ήμουν εγώ ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είναι ανεξάρτητο» είπε εμφανιζόμενος απροειδοποίητα στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

«Δεν υπάρχει τίποτε στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη» υποστήριξε, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Είμαι πολιτικά υπεύθυνος για όσα συνέβησαν σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου».

«Ολα έγιναν σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες που εφαρμόζονται σε αυτό το θέμα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας την οποία κυβέρνησε επί 19 έτη.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι φορολογικές Αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Ο,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Δήλωσε, πάντως, πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την Κομισιόν, καθώς η έρευνα που διεξάγεται για το θέμα είναι ανεξάρτητη από αυτόν.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει περίπτωση «Γιούνκερ εναντίον Γιούνκερ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τις πρακτικές του Λουξεμβούργου και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ θα δράσει ανεξάρτητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά πρότυπα» δήλωσε.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων στην Ε.Ε., πρόταση με την οποία θα ασχοληθεί προσωπικά ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. «Χρειαζόμαστε περισσότερη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε. για να αποφύγουμε περιπτώσεις φοροδιαφυγής» δήλωσε.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε οτι τάσσεται υπέρ του φορολογικού ανταγωνισμού, αλλά δήλωσε ότι μετανιώνει για το γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο ανταγωνισμός οδήγησε σε φοροδιαφυγή.

Βάσει των αποκαλύψεων, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

Εάν κατατεθεί και εγκριθεί το αίτημα τους η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη συζήτηση για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.