Ειδικοί σε φορολογικά θέματα που εξέτασαν τα αρχεία για την έρευνα του ICIJ υποστηρίζουν ότι τα έγγραφα καθιστούν σαφές πως οι επιχειρήσεις και οι σύμβουλοί τους στην PwC επιδόθηκαν σε επιθετικές στρατηγικές φορολογικής ελάφρυνσης, χρησιμοποιώντας το Λουξεμβούργο σε συνδυασμό με άλλους φορολογικούς παραδείσους, όπως το Γιβραλτάρ, το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία.

Κάποια από τα ευρήματα της έρευνας, ανάμεσα σε άλλα, αφορούν:

– Την Pepsi Bottling Group Inc., τη μονάδα της Pepsi με έδρα τη Νέα Υόρκη που χρησιμοποίησε θυγατρικές στο Λουξεμβούργο για να μπορέσει μέσω δανείων να μειώσει τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσει για την εξαγορά του μεγαλύτερου παρασκευαστή χυμών στη Ρωσία έναντι 1,4 δισ. δολαρίων. Σε αυτή την περίπτωση το Λουξεμβούργο έπαιξε τον ρόλο μεσάζοντα για τη φορολογική ελάφρυνση της εταιρείας κατά τη μετακίνηση των κερδών από τη Ρωσία στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής.

– Την ΙΚΕΑ, η οποία φαίνεται από τα έγγραφα που διέρρευσαν ότι από το παράρτημα του Λουξεμβούργου δημιούργησε ελβετική θυγατρική το 2009 για να αναθέσει μέρος της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της σε επίσης ευνοϊκή φορολογική δικαιοδοσία, επιτρέποντας στην εταιρεία να μειώσει τους φόρους της τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στην Ελβετία.

– Ακόμη και την καναδική κυβέρνηση, το Συμβούλιο Επενδύσεων του Συνταξιοδοτικού Ταμείου, που χρησιμοποίησε φορολογική συμφωνία με το Λουξεμβούργο ώστε να παρακάμψει την καταβολή φόρων μεταβίβασης κατά την αγορά ακινήτων στο Βερολίνο. Επιπλέον, μια πολύπλοκη δομή επέτρεπε την πληρωμή ελάχιστων φόρων στο Λουξεμβούργο από τα έσοδα που προέκυπταν από την αξιοποίηση των ακινήτων.

Η IKEA και το Συμβούλιο του καναδικού Συνταξιοδοτικού Ταμείου ανέφεραν ότι ο φορολογικός σχεδιασμός τους είναι σύμφωνος με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς. H Pepsi δεν απάντησε.

«Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που βλέπουμε από μέσα τη λειτουργία του Λουξεμβούργου ως φορολογικού παραδείσου» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρουκς, βρετανός πρώην έφορος και συγγραφέας του βιβλίου «Η μεγάλη ληστεία των φόρων», ο οποίος είχε προσληφθεί από το ICIJ να βοηθήσει στην εξέταση εγγράφων που διέρρευσαν. «Οι χώρες που χάνουν χρήματα δεν ξέρουν γι’ αυτό, δεν γνωρίζουν καθόλου πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα».