Την προκλητική θέση ότι δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ για το φυσικό αέριο, εξέφρασε ο τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Οσμάν Ασκίν Μπακ στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που συνήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος βουλευτής, «όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».

Επίσης, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να προβάλλει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο, «αντίθετα στη «βόρεια Κύπρο» υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει ενεργεί στην περιοχή».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, απάντησε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις, την δημιουργία προβλημάτων και το άνοιγμα ζητημάτων που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

Τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, «που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ».

«Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Στυλιιανίδης και σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις προκλήσεις της Τουρκίας και την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση».