«Αν μια παράσταση δεν είναι κατάλληλη για τους ενηλίκους, τότε σίγουρα δεν είναι καλή για τα παιδιά». Η παρατήρηση του Νίκου Κυπουργού υποδηλώνει τον λόγο που εφέτος η παράσταση «Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει» επαναλαμβάνεται στο θέατρο Ολύμπια. Το εγχείρημα αποτυπώθηκε μάλιστα σε CD το οποίο θα κυκλοφορήσει από τη Μικρή Αρκτο και θα περιέχει σε συνοδευτική έκδοση το λιμπρέτο, πλούσια εικονογράφηση αλλά και το κουίζ της «μαγικής ροκάνας» (το εύρημα της παράστασης, σαν να λέμε, απ’ όπου ελευθερώνονται όλοι οι ήχοι).

Πώς προσεγγίζει ο δημιουργός όμως ένα έργο για παιδιά; Τι ιδιαιτερότητες κρύβει η σύνθεση μουσικής για ακροατές που παίρνουν τα πρώτα ερεθίσματα από τον κόσμο της τέχνης; Ο Νίκος Κυπουργός σε ηλικία 24 ετών συμμετείχε στον δίσκο της «Λιλιπούπολης», το οποίο θεωρεί μεγάλη τύχη. Αυτό το πρώτο πεδίο δοκιμών τού έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τι γοητεύει και τι όχι τα παιδιά τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ούτε ως ενήλικα ούτε παιδιάστικα αλλά με αμεσολάβητο τρόπο. «Δεν υποτιμάς ποτέ τα παιδιά επειδή έχουν λιγότερες εμπειρίες» τονίζει ο Νίκος Κυπουργός. «Μπαίνω πάντα στον πειρασμό να κάνω διάφορα μουσικά σχόλια, πολλές φορές αυτοσαρκαστικά» εξηγεί ο γνωστός συνθέτης, ο οποίος μέσα από τις δημιουργίες του επιχειρεί αναφορές σε συνθέτες που έχει αγαπήσει. Είναι ένας τρόπος για να προτείνει τον κόσμο της μουσικής και των οργάνων σε νεότερους (έως και πολύ νεαρούς) ακροατές. Μέσα στο έργο υπάρχει ένα κομμάτι στο οποίο χρησιμοποιεί 41 μουσικά θέματα γνωστά, ως επί το πλείστον, από την κλασική μουσική και την όπερα τα οποία συνδυάζονται ή εναλλάσσονται και διαδέχονται το ένα το άλλο. «Προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τις αυθεντικές τονικότητες όλων αυτών των αναφορών, από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν έως τον Στραβίνσκι και άλλους πιο σύγχρονους».

Ενα παιχνίδι που απορρέει από το ίδιο το παραμύθι όπου ο πρίγκιπας κινεί μια μαγική ροκάνα, εξηγεί ο δημιουργός, η οποία παράγει μουσικές και ρυθμούς. Αυτό έδωσε το έναυσμα στον Νίκο Κυπουργό να πειραματιστεί και ο ίδιος, καθώς «η μουσική είναι και ένα παιχνίδι εκτός από όλα τα άλλα. Το θέμα μού επέτρεψε να χρησιμοποιήσω αυτή τη διαδικασία. Ουσιαστικά να παίξω κι εγώ!».