Ακόμη μία διαρροή από τους Τόρις προς το UKIP καταγράφηκε χθες με την προσχώρηση ενός πρώην αντιδημάρχου του δήμαρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στο εθνικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. Ο Ρίτσαρντ Μπαρνς αποφάσισε να εγκαταλείψει το κυβερνών κόμμα, δηλαδή να καταφέρει ακόμη ένα πλήγμα στον τραυματισμένο Ντέβιντ Κάμερον, επειδή «κανένα από τα τρία μεγάλα κόμματα δεν μιλάει τη γλώσσα του κανονικού κόσμου». Αντιδήμαρχος στην πρώτη θητεία του Τζόνσον, ο Μπαρνς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια επαναδιαπραγμάτευσης του βρετανού πρωθυπουργού με την ΕΕ είναι «μη ρεαλιστικά». «Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι θα δημιουργηθεί μια νέα σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελών; Είναι ανεδαφικό. Πρέπει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «London Evening Standard».

Ο ΤΡΙΤΟΣ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην αντιδήμαρχος γίνεται το τρίτο στέλεχος των Τόρις που εγκαταλείπει το κόμμα μέσα σε λίγες ημέρες –και όλα αυτά μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Κάμερον στο συνέδριο των Συντηρητικών. Κάτω από αυτό το πρίσμα, το ερώτημα που απασχολεί είναι ένα: πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να επισκιασθεί η σημερινή ομιλία του Κάμερον από την ανακοίνωση ακόμη μίας αποχώρησης; Ο άνθρωπος που ανέλαβε χθες να χαμηλώσει τους τόνους ήταν ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν είναι μόνο δήμαρχος του Λονδίνου αλλά και φιλόδοξος δελφίνος του θρόνου των Τόρις. Μιλώντας στο Μπέρμιγχαμ, ο Τζόνσον εμφανίστηκε σαρκαστικός απέναντι στους «αποστάτες» ενώ έριξε γέφυρες προς τον Φάρατζ καλώντας τον να συμμαχήσει με τους Τόρις. Παράλληλα έστρεψε τα πυρά του προς τον ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ τον οποίο χαρακτήρισε «αμετανόητο μισομαρξιστή» ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αφοσίωσή του στον Ντέιβιντ Κάμερον. Στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντως πατάει και στις δύο βάρκες υποστηρίζοντας ότι εάν δεν αλλάξει η σχέση της χώρας του με την ΕΕ τότε η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ΕΥΡΩΠΗ. Ο βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι βλέπει τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. «Εάν πίστευα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον μας να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήμουν ο πρώτος που θα ζητούσα να φύγουμε» δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC σε μια προσπάθεια να πείσει το ευρωσκεπτικιστικό τμήμα της κοινής γνώμης για τα οφέλη της παραμονής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. «Τα συναισθήματά μου είναι 1.000 φορές πιο δυνατά για το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Νομίζω ότι η καλύτερη εξέλιξη για τη Βρετανία είναι μια διαφορετική σχέση με την ΕΕ γιατί εμείς είμαστε ένα έθνος εμπόρων και επομένως δεν θέλουμε μόνο πρόσβαση στην κοινή αγορά, θέλουμε να έχουμε λόγο και για τους κανόνες» δήλωσε.