Διαβάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση από το μέτωπο της Σκωτίας, η Αγγλία άρχισε ξαφνικά να συμπεριφέρεται ως ένας πικραμένος σύζυγος που κοιτάζει τα χαρτιά του διαζυγίου, ουρλιάζοντας προς την αποξενωμένη σύζυγό του ότι δεν θα καταφέρει το παραμικρό δίχως την υποστήριξή του. Την κατάλληλη στιγμή όμως εισέρχεται στη σκηνή ο σωτήρας όλων των γάμων: ένα μωρό. Η πριγκίπισσα Κέιτ, σύζυγος του Γουίλιαμ, δεύτερου στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, είναι έγκυος για δεύτερη φορά.

Η είδηση που ανακοινώθηκε χθες, πέρα από τη χαρά που πρόσφερε στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει ένας δημόσιος διάλογος αναφορικά με το αν αυτό το δεύτερο βασιλικό μωρό μπορεί να σώσει την ένωση της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ και ο γιος τους και το δεύτερο παιδί που περιμένουν δεν είναι απλοί πολίτες. Η προσωπική τους ζωή ξεπερνά τα όρια της ιδιωτικής σφαίρας και αφορά το σύνολο των Βρετανών. Θεωρητικά, τουλάχιστον, και σε επίπεδο συμβολισμού. Η βασιλική οικογένεια θεωρείται ενσάρκωση του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς αποτελεί έκφραση των ισχυρών δεσμών που υφίστανται μεταξύ Αγγλων, Σκωτσέζων και Ουαλών. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι πάνω απ’ όλα Βρετανοί, όντας ταυτόχρονα και Αγγλοι και Σκωτσέζοι και Ουαλοί.

Σήμερα ο θαυμασμός, πόσω μάλλον η λατρεία, για τον θεσμό της βασιλείας μοιάζει περίεργος, αναχρονιστικός, ακόμη και παράλογος, ένα κατάλοιπο περασμένων αιώνων, μια ξεπερασμένη μυθολογία. Ομως ο μύθος ή έστω η αναφορά σε κάτι το υπερβατικό είναι ακριβώς αυτό που έλειπε, τουλάχιστον μέχρι χθες, από την εκστρατεία που διεξάγει η κυβέρνηση της Βρετανίας για να πείσει τους Σκωτσέζους να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους.

Το προβάδισμα των υπέρμαχων της απόσχισης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, αναφέρει η «Τέλεγκραφ» σε δημοσίευμά της, στο γεγονός ότι ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ έχει τη δυνατότητα να αφηγηθεί στους Σκωτσέζους μια συναρπαστική ιστορία για μια νέα ανεξάρτητη χώρα. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας δεν έχουν τη δική τους, υπερεθνική στην προκειμένη περίπτωση, ιστορία να αφηγηθούν. Οπότε δεν είναι απίθανο να ισχυριστεί κάποιος ότι η είδηση της εγκυμοσύνης της πριγκίπισσας Κέιτ θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση σε όσους μάχονται για τη διατήρηση του στάτους κβο.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Πρώτον, γιατί οι Σκωτσέζοι ενδιαφέρονται λιγότερο από τους υπόλοιπους Βρετανούς για τη βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόλις 4 στους 10 από τους Σκωτσέζους που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας επιθυμούν να συνεχίσει η βασίλισσα να είναι επικεφαλής του κράτους μετά την ανεξαρτησία. Η πλειονότητα επιθυμεί τη δημοκρατία και παρότι ο Αλεξ Σάλμοντ προσδιόρισε ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα συνεχίσει να έχει ως μονάρχη της τη βασίλισσα, αρκετά στελέχη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας κλίνουν περισσότερο προς τον ρεπουμπλικανισμό.

Δεύτερον, γιατί η στιγμή της ανακοίνωσης της εγκυμοσύνης μοιάζει να είναι ιδιαίτερα βολική, σχεδόν σαν να επιλέχθηκε. Ασφαλώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα το αρνηθούν. Είναι γεγονός όμως ότι πάρα πολλοί θα σκεφθούν ότι αποσκοπεί στην αφύπνιση της συνείδησης όλων των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιδιαίτερα όταν το 25% των Σκωτσέζων υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας είναι πιθανόν να προσπαθούν να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, το 42% πιστεύει ότι οι πολιτικοί στο Λονδίνο ψεύδονται αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου της Σκωτίας και ένα 19% θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα είναι στημένο.