Προσανατολισμένος στις φοροελαφρύνσεις και τις φοροαπαλλαγές θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός άξονας της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος.

Οι σχετικές εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα εγκρίθηκαν χθες ομόφωνα από τα μέλη της Γραμματείας, της Επιτροπής Προγράμματος και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πρόκειται για το μεικτό όργανο στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, το οποίο έχει αναλάβει να ξεσκονίσει τις διατυπώσεις περί των προγραμματικών που θα αναγγείλει ο αρχηγός στη φετινή ΔΕΘ.

Το μενού. Χθες, στο μενού της συνεδρίασης μπήκε το Φορολογικό, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ακούστηκαν «όλα τα νούμερα που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Προγράμματος για το θέμα» –σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε σε αυτήν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευθεί για 12.000 ευρώ αφορολόγητο σε ό,τι αφορά το εισόδημα, ενώ από εκεί και πάνω θα υπάρχουν αρκετές κλίμακες ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στο ακανθώδες θέμα του Ειδικού Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων έγινε σαφές ότι το αφορολόγητο θα είναι αρκετά «ψηλά» σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία τού υπό φορολόγηση ακινήτου ώστε να μη θίξει τη χαμηλοϊδιοκτησία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου για αφορολόγητο έως 200.000 ευρώ επικρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις πτέρυγες της Πολιτικής Γραμματείας με το αίτημα ότι είναι «αρκετά χαμηλό για μια κυβέρνηση της Αριστεράς». Ομόφωνη είναι η απόφαση σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν με επίκεντρο το χρηματοπιστωτικό (σεισάχθεια, τράπεζες κ.λπ.) για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική διαφωνία είναι εάν ο πρόεδρος του κόμματος θα εξαγγείλει τη δημιουργία ενός «ενδιάμεσου φορέα» ο οποίος θα είναι κρατικός και θα συγκεντρώσει όλα τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Στο σχέδιο αυτό, το οποίο προωθούν μέλη της ομάδας των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρά η εσωκομματική μειοψηφία (Αριστερή Πλατφόρμα) η οποία θεωρεί ότι το θέμα καλύπτεται πλήρως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλήσει για κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος.

Διαφωνίες. Για την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων, πάντως, υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει στη ΔΕΘ σε συγκεκριμένες εξαγγελίες, ενώ άλλοι ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν τουλάχιστον τα βασικά.

Το επιχείρημα αυτών των στελεχών είναι ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να κοστολογηθούν τα όποια μέτρα. Την άποψη ότι αυτά για τα οποία θα δεσμευθεί στη φετινή ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι απολύτως κοστολογημένα και υλοποιήσιμα έχουν υποστηρίξει και μέσω αρθρογραφίας στην εφημερίδα «Η Αυγή», όπως ο Μ. Δρεττάκης ο οποίος μπορεί να μην είναι κομματικό μέλος, η φωνή του όμως ακούγεται με προσοχή στο κόμμα.

Η μειοψηφία

Υπάρχουν φωνές από την πλευρά κυρίως της μειοψηφίας που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεσμευτεί για τίποτα από τη στιγμή που δεν θα γνωρίζει τι ακριβώς θα παραλάβει όταν γίνει κυβέρνηση και, το κυριότερο, από πού και πόσα κονδύλια θα βρει για να χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις του. Τα εν λόγω στελέχη συνδέουν το θέμα των παροχών με τη λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση της Αριστεράς για την άντληση ρευστότητας.