«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Μόσχας μέτρων που πλήττουν τις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και το βαθμό στον οποίο πλήττεται από αυτά τα μέτρα η ελληνική αγροτική οικονομία.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος «είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών θα εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά την απόφαση της Μόσχας για μπλόκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ), Παναγιώτη Μίχαλο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές και αναζητήθηκαν τρόποι στήριξης των κλάδων που θα πληγούν περισσότερο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σταθόπουλος, ενώ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρωσικές τελωνειακές αρχές η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταστροφική η στάση της κυβέρνησης»

Με ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η απόφαση της Μόσχας, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «καταστροφική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή» προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυρώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ καθώς έχουν δημιουργηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «νέα δεδομένα».

ΔΗΜΑΡ: «Αμεσα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις εξελίξεις με το ρωσικό εμπάργκο ήταν η εξής:

«Η πλήρης απαγόρευση που επέβαλλε η Ρωσία σε αγροδιατροφικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί πλέον στον κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, η φράουλα, τα ακτινίδια και τα μήλα, όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία»