Σκληρό ροκ για τη ΔΕΗ ετοιμάζεται να χορέψει η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Παράλληλα η Κουμουνδούρου ανεβάζει με κάθε τρόπο τους τόνους γενικότερα για το επίμαχο θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας, προειδοποιώντας ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει τον νόμο, παρότι αυτός αποτελεί εδώ και χρόνια απαίτηση της Κομισιόν, πολύ πριν από το Μνημόνιο.

Η σαφής προειδοποίηση για ακύρωση του νόμου στοχεύει όμως και στο ζωηρό εσωτερικό του κόμματος καθώς ικανοποιεί την ανάγκη για ριζοσπαστική στροφή του, ενώ ταυτόχρονα αφήνει το πεδίο ανοιχτό για την υλοποίηση του σχεδίου πολιτικών ανοιγμάτων και συμμαχιών με βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του παπανδρεϊκού ΠαΣοΚ και ανεξάρτητους.

Οπως διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στον Βήμα Fm ο διευθυντής του γραφείου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς: «Βεβαίως θα ακυρώσουμε τον νόμο και βεβαίως η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΕ. Η ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Παππά θυμίζει σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την παλαιότερη παρόμοια διαβεβαίωση της πρώην υπουργού Οικονομικών Λούκας Κατσέλη η οποία ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει ακριβώς το ίδιο για τον ΟΤΕ.

Βέβαια, τόσο για τον ΟΤΕ –ο οποίος πωλήθηκε στην Ντόιτσε Τέλεκομ –όσο και για το 30% της ΔΕΗ, δηλαδή την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όπως εκτιμούν στελέχη ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι δύσκολο να επανακρατικοποιηθεί αν ιδιωτικοποιηθεί».

Η λεπτομέρεια αυτή, την οποία γνωρίζει πολύ καλά ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, δεν πρόκειται να εμποδίσει το σκληρό ροκ της ηγεσίας στο θέμα της ΔΕΗ καθώς εξυπηρετεί τον άλλον ιδιαίτερα σημαντικό στόχο που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα: τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων κυρίως από τη σημερινή Βουλή, υπό την πολιτική ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή εκδήλωση που θα γίνει το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία βουλευτών και στελεχών, αναμένεται να είναι η επίσημη πρεμιέρα του «ανοίγματος», το οποίο επίσης περιέγραψε χθες αναλυτικά στον Βήμα Fm o Νίκος Παππάς.

Από το άνοιγμα αυτό, ο ίδιος έκανε σαφές ότι εξαιρείται το ΠαΣοΚ και κυρίως η ηγεσία του. Οχι όμως οι ψηφοφόροι και οι «προοδευτικοί άνθρωποι με ευαισθησίες που ενδεχομένως φοβήθηκαν ή δείλιασαν στις εκλογές του 2012 ή του καλοκαιριού». Επίσης το προσκλητήριο αφορά βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία «έχει οριοθετηθεί από την κυβέρνηση του Μνημονίου με την αποχώρησή της και βρίσκεται σε περίοδο έντονων εσωτερικών ζυμώσεων και υποχρέωσης να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα».

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ. Οπως υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα χθες, «μέσα από αυτήν τη διαδικασία ακόμη και άνθρωποι που δεν χαρακτηρίζουν εαυτούς ως κεντροαριστερούς και δεν υπάρχουν στη δική μας την πολιτική οικογένεια αποστασιοποιούνται και αντιλαμβάνονται ότι το να αφήνουμε την αγορά να κανονίζει και να κατανέμει βασικά αγαθά δεν είναι η λύση που πρέπει να προκρίνουμε. Αυτό είναι το γεγονός που διαμορφώνει τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων».

Περισσότερο προσεκτικός στις διατυπώσεις περί επαναγοράς της ΔΕΗ ήταν ο υπεύθυνος Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος μιλώντας επίσης στον Βήμα Fm υπογράμμισε ότι «αναμφισβήτητα θα επανεξεταστούν» οι σχετικές συμβάσεις. Και τόνισε πως «ένα κρατικό μονοπώλιο που γίνεται ιδιωτικό είναι καταστροφή για τους πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία και γι’ αυτό λέμε ότι κρινόμαστε την επόμενη περίοδο, να πείσουμε τον κόσμο να μπορέσει να κινητοποιηθεί με ειρηνικές κινητοποιήσεις, όπως έκανε πάλι το 2011 όταν έμπαινε πάλι το θέμα της ΔΕΗ».