Η ιδέα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις από τον χώρο του ΠαΣοΚ δεν είναι καινούργια. Εμφανίστηκε στο κόμμα πριν από τις εκλογές του 2012. Και τότε οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές στο εσωτερικό, κι ας μην καταγράφονταν σε πολυσέλιδα. Και τότε η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα επέμεινε στο άνοιγμα και κάπως έτσι προέκυψαν στα ψηφοδέλτια οι σημερινοί βουλευτές και ευρωβουλευτές όπως η Σοφία Σακοράφα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιώργος Πάντζας, ο Γιώργος Βαρεμένος, ο Νάσος Αθανασίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Τσουκαλάς.

Η ιστορία φαίνεται απλά να κάνει κύκλους στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δύο χρόνια μετά το 2012 η αντιπαράθεση βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο: να ανοίξει προς τα στελέχη του ΠαΣοΚ, όχι όμως το «κακό» ΠαΣοΚ του εκσυγχρονισμού, αλλά το ΠαΣοΚ που έχει αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, προσωπικός θαυμαστής του οποίου είναι και ο Αλέξης Τσίπρας.

Το φλερτ με στελέχη και πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2012 και, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια να γίνει σχεδόν «αρραβώνας». Η πολιτική απόφαση που πήρε, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι ο ίδιος είναι πολύ σίγουρος για την επιλογή του ανοίγματος στα «δεξιά» του κόμματός του.

Κι όπως υποστηρίζει στενός συνομιλητής του, απλά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, του έδωσε το τέλειο επιχείρημα για την υλοποίησή του: άνετη πρωτιά, αλλά οριακή πτώση. Αποτέλεσμα το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δίνει πάτημα ευθείας αμφισβήτησης της ηγεσίας του, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τη συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ. Η λίστα με τα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠαΣοΚ είναι έτοιμη εδώ και πολύ καιρό: για παράδειγμα, ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς –στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ακούστηκαν σχεδόν όλα για όλους, και μάλιστα με πολύ σκληρές εκφράσεις, αλλά ουδείς επέκρινε τη συμμετοχή του στο ταξίδι στη Μόσχα.

Ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος παρ’ ολίγον να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία, μπορεί να κόπηκε πριν καν φτάσει στην ψηφοφορία της ΚΕ, αλλά έχει σήμερα να επιδείξει ένα 9% που έλαβε ως ανεξάρτητος, μόλις δύο μονάδες πιο κάτω από την επίσημη υποψηφιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, μπορεί να μην υπέγραψε το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για τη θέση του Μπαρόζο, όμως ήταν παρούσα στην εκδήλωση του Ακροπόλ και έχει αρθρογραφήσει στην «Αυγή».

Η πρώην υπουργός και πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη μετέχει εδώ και αρκετό καιρό ενεργά σε συσκέψεις και πιο «χαλαρές» συνεργασίες, κυρίως με έμφαση στην εκπόνηση εναλλακτικής οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η αδελφή της, πρώην βουλευτής Νόρα Κατσέλη, υπογράφει το κείμενο στήριξης των 180.

Η αναφορά του Κώστα Μαρματάκη στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την πιθανότητα εισόδου της Μιλένας Αποστολάκη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της Β’ Αθηνών μπορεί να άναψε φωτιές στην οργανωμένη βάση και τα στελέχη του κόμματος, όμως για την Κουμουνδούρου παραμένει μια αξιοπρεπής επιλογή αξιόμαχου και με κυβερνητική πείρα στελέχους που αποσύρθηκε εδώ και πολύ καιρό και πήρε αποστάσεις από μνημονιακές επιλογές.

Εάν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των προερχόμενων από το ΠαΣοΚ στελεχών που περιμένουν στον προθάλαμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός συνοψίζεται στην διαπίστωση ενός εξ αυτών. «Ολοι όσοι αμφισβητούν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες πολιτικές δυνάμεις παραγνωρίζουν τη βούληση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι πολύ πιο μπροστά σε πολλά πράγματα. Και ξεχνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27% επειδή έχει τον Τσίπρα μπροστά. Ο κόσμος αυτόν ψήφισε. Κι αν του φύγει μια συνιστώσα θα πάρει τρία τα εκατό. Κι αν του φύγουν πέντε, θα πάρει 10%. Γιατί το θέμα είναι να κάτσουμε να δούμε τι λύσεις δίνουμε στον κόσμο, όχι να συζητάμε για τον Μαρξ».