«Η μεγάλη Αικατερίνη της ελληνικής κωπηλασίας» ήταν ο πολύ εύστοχος τίτλος του τελευταίου περιοδικού της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

Μόνο που είχε ένα σοβαρό λάθος. Τη λέξη «ελληνικής» καθώς εδώ και δύο χρόνια η Κατερίνα Νικολαΐδου είναι πλέον και με τη βούλα η κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα της παγκόσμιας κωπηλασίας, μόλις στα 22 της χρόνια.

Το νέο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε χθες το πρωί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας του Βελιγραδίου μόνο έκπληξη δεν ήταν για τουλάχιστον όσους παρατηρούν προσεκτικά την πορεία της τα τελευταία χρόνια. Η 22χρονη πρωταθλήτρια από την Κατερίνη έχει πλούσιο ρεπερτόριο, καταφέρνοντας σχεδόν κάθε φορά να βγαίνει νικήτρια ακόμη και με διαφορετικό στυλ αν χρειαστεί.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας απλώς υπερασπίστηκε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο μονό σκιφ ελαφρών βαρών.

Κατηγορία στην οποία πήγε αλλάζοντας όλη την καριέρα της ύστερα από προτροπή του προπονητή της Γιώργου Μπικογιάννη.

Χρειάστηκε να χάσει 17 κιλά για να κάνει αυτήν την αλλαγή και να πάει στο σκιφ ελαφρών βαρών αλλά, όπως φάνηκε, πέτυχε διάνα και πλέον έχει στόχο να βρεθεί στο Ρίο το 2016, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο –φιλοξενεί άλλωστε το Μουντιάλ σε λίγες ημέρες -, άθλημα που η Κατερίνα δεν θέλει ούτε να βλέπει!

Η σχέση της με το νερό είχε αρχίσει από πολύ νωρίς, απλώς για κουπιά είχε τα… χέρια της καθώς ήταν κολυμβήτρια. Ομως ο πατέρας της, ο Γιάννης Νικολαΐδης, παλαιός κωπηλάτης μαζί με τον συναθλητή του Γιώργο Μπικογιάννη είχαν διαπιστώσει ότι η μικρή είχε ταλέντο στο να τραβάει κουπί και έτσι τον Σεπτέμβριο του 2007 μπήκε για τα καλά στη βάρκα.

«Ηταν κάτι πρωτόγνωρο που μου άρεσε πάρα πολύ και μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Δεν δυσκολευόμουν καθόλου και αυτό ήταν που μου άρεσε ακόμη περισσότερο καθώς άρχισαν σιγά σιγά να έρχονται και οι πρώτες νίκες σε διασυλλογικούς αγώνες» είχε δηλώσει παλαιότερα η πρωταθλήτριά μας. Πέρυσι μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στο δημοψήφισμα των αθλητικών συντακτών του ΠΣΑΤ.

Απολύτως δίκαια καθώς το 2013 έγινε η «αγωνιστική έκρηξη» της Κατερίνας που τα σάρωσε όλα. Ξεκίνησε τη σεζόν με το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό ανδρών – γυναικών της Σεβίλλης (με τον καλύτερο χρόνο στην ιστορία της διοργάνωσης!), συνέχισε με το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Μερσίνα της Τουρκίας και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας της κάτω των 23 ετών στο Λιντς της Αυστρίας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ασημένιο μετάλλιο στην Κορέα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, όπου συναγωνίστηκε (και νίκησε τις περισσότερες) με αθλήτριες πολύ μεγαλύτερες από την ηλικία της. Στον χθεσινό τελικό, αν και δεν είχε καλή εκκίνηση, επικράτησε της Μαρί-Αν Φρένκεν από την Ολλανδία με 7:33.120 (έναντι 7:34.950 της αντιπάλου της). Τρίτη τερμάτισε η Γερμανίδα Λεόνι Πλες.

«Είμαι περήφανη και ευτυχισμένη. Για δεύτερη χρονιά κατακτώ το χρυσό μετάλλιο και κάθε χρόνο γίνεται ακόμη δυσκολότερο. Ενιωσα πως είχα μείνει πίσω στα πρώτα 500 μέτρα στην τέταρτη ή στην πέμπτη, δεν έχασα την καρδιά μου και βρήκα τη δύναμη να επιστρέψω» τόνισε πανευτυχής η πρωταθλήτριά μας που έχει γεννηθεί στην Κατερίνη (22/10/1992), έχει άλλα τρία αδέλφια και ανήκει στον ΝΟ Κατερίνης.

n Μετάλλιο πανηγύρισε η Ελλάδα και στην τετράκωπο, άνευ πηδαλιούχου, καθώς οι Γιάννης Χρήστου, Γιώργο Τζιάλας, Γιάννης Τσίλης, Διονύσης Αγγελόπουλος κατέκτησαν το ασημένιο. Την πρώτη θέση πήρε η Βρετανία και την τρίτη η Ιταλία.