Στρατηγική συμφωνία με την οποία η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά το 17,7% της Marfin Investment Group (MIG) και γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχός της ανακοίνωσαν χθες οι δύο πλευρές. Με το μεγάλο αυτό επιχειρηματικό ντιλ, η Πειραιώς αναλαμβάνει ισχυρό ρόλο στη Marfin Investment Group, η οποία έχει κάτω από την ομπρέλα της επτά επιχειρηματικούς ομίλους με συνολικά 33 εταιρείες. Παράλληλα, με την κίνησή της αυτή δίνει τον τόνο των εξελίξεων στην ελληνική επιχειρηματική αγορά συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Η συμφωνία που υπογράφηκε και ανακοινώθηκε χθες προβλέπει τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην κάλυψη των αδιάθετων ομολογιών της σειράς Α από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της MIG με ημερομηνία λήξης 29 Ιουλίου 2019 και περίοδο διάθεσης έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς «ως βασικός πιστωτής της Marfin Investment Group (MIG) και στο γενικότερο πλαίσιο των υφιστάμενων με την εταιρεία δανειακών συμβάσεων, υπέγραψε συμφωνία – πλαίσιο η οποία προβλέπει τη συμμετοχή της Τράπεζας σε αδιάθετες ομολογίες» της.

Πρόκειται για ομολογιακή έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ μερικώς μετατρέψιμη σε μετοχές. Οι όροι του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της MIG, που περιέχονται στο Ενημερωτικό Δελτίο όπως έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα μετατροπής σε νέες μετοχές της εταιρείας με τιμή μετατροπής 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της συμφωνίας που υπογράφηκε δεσμεύεται με το ποσό τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές.

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ. Με την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής συμφωνίας ο Ομιλος Πειραιώς θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος στην MIG με ποσοστό κατ’ ελάχιστον 17,7%, καθώς τα ποσοστά των σημερινών μεγαλομετόχων της εταιρείας και συγκεκριμένα του IRF European Finance (17,9%) και του Dubai Group (17,3%) αναμένεται να μειωθούν.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν χθες ότι με τη συμφωνία αυτή οι επιχειρήσεις του Ομίλου θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδυτικές πρωτοβουλίες και ανακατατάξεις που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη και το κλίμα στην αγορά. Οπως ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές, στόχος είναι η μετατροπή του συνόλου των ομολογιών να αποκτηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές, είτε από την ίδια είτε μέσω της διάθεσής τους σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές κοινής αποδοχής. Ωστόσο σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης των μετοχών που θα κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνηθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους βασικούς μετόχους της MIG μέσω υπόδειξης του Διοικητικού της Συμβουλίου. Επίσης η συμφωνία δεν προβλέπει συμμετοχή εκπροσώπου της Πειραιώς στο ΔΣ της MIG.

ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ. Η παραπάνω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των ΔΣ των δύο ομίλων όπως επίσης και των αρμόδιων εποπτικών Αρχών.

«Η συμφωνία μας με την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου μας προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα» δήλωσε ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, προσθέτοντας ότι «η τιμητική για εμάς επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να στηρίξει τα σχέδια του Ομίλου μας ανοίγει πλέον νέους και μεγαλύτερους δρόμους». Στα επιχειρηματικά πλάνα της MIG, δεδομένης και της στρατηγικής συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, είναι έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της τις ηγέτιδες εταιρείες στους κλάδους τροφίμων, εστίασης, ακτοπλοΐας, υγείας και πληροφορικής να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη συγκέντρωση εταιρειών και την εξυγίανση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με γνώμονα την ανάπτυξη εργασιών και τη διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας της.