Για έλλειμμα δημοκρατίας κατηγόρησε την Ευρώπη ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του στη Μόσχα. Ενα ταξίδι στο οποίο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφή φιλικά μηνύματα προς την πλευρά της Μόσχας, η κυβέρνηση της οποίας τελεί υπό καθεστώς διεθνούς αποκλεισμού εξαιτίας των παρεμβάσεων στην Ουκρανία.

Κάνοντας διπλωματικά άλματα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ στη Μόσχα. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα υποτελείς, που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας», ήταν η ακριβής τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συντονισμένη με το «αδελφό» αριστερό κόμμα της Γερμανίας, αφού τον κ. Τιτόφ είδε νωρίτερα ο επικεφαλής του Ντι Λίνκε Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επισήμαναν την ανάγκη αντί για κυρώσεις προς τη Ρωσία να αναδειχθούν ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις και η διπλωματική οδός.

Ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις, υπογράμμισε ότι μέσα από αυτές «είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα», ενώ υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός, είτε μέσα από εκλογές είτε από δημοψηφίσματα».

Το ταξίδι στη Μόσχα επέκρινε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Κουμουνδούρου για το ταξίδι. Ο κ. Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας και προσωπικό τόνο, σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «συναντήθηκε με την κυρία Ματβιένκο στη Μόσχα και παρουσία της προέδρου της ρωσικής Ανω Βουλής –η οποία είναι παλιά φίλη της Ελλάδας, θα μου επιτρέψετε να πω και προσωπική μου φίλη –κατηγόρησε εμένα ως υπουργό Εξωτερικών ότι έσπευσα να αναγνωρίσω τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας. Δεν θυμόταν ότι τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας έχουν αναγνωρίσει και ο πρόεδρος Πούτιν και ηρωσική κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται συνεχώς με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας και μετέχουν μαζί στη διαδικασία της Γενεύης».