Η διάλυση της τρόικας, η διεξαγωγή μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση των χρεών των χωρών-μελών, η διεκδίκηση περισσότερων αρμοδιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για το Mεταναστευτικό είναι οι τέσσερις πρώτες κινήσεις που θα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας αν εκλεγόταν πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε πανηγυρική εκδήλωση στο θέατρο Ακροπόλ, στην οποία δημοσιοποίησε και 180 ονόματα από τον καλλιτεχνικό, τον ακαδημαϊκό, τον πολιτικό και τον δημοσιογραφικό χώρο που έχουν εκφράσει τη στήριξη στο πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν.

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε τη διατυπωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ανάγκη να γίνει ένα κούρεμα όλων των χρεών, όχι μόνο του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του Βορρά, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τις επιμέρους προτάσεις ως ποσοστά της κάθε χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα.

Μιλώντας για την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ, που προκαλεί μεγάλη συγκέντρωση οικονομικών μεταναστών –κυρίως –στις χώρες του Νότου της Ευρώπης, τάχθηκε κατά της επαναπροώθησης μεταναστών στο κράτος εισαγωγής, όπως προβλέπει η συμφωνία. Ζήτησε μάλιστα να δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να τους μοιράζονται, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Κατά την ομιλία του ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο φιλοευρωπαϊκό πρόσημο της Αριστεράς και υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οριστική απομάκρυνση της ενωμένης Ευρώπης από τις ιδρυτικές της αξίες. Και υπογράμμισε ότι «έτσι όμως η Ευρώπη των λαών έγινε Ευρώπη των τραπεζιτών».

Η ευρωκεντρική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία αναφορά σε ακύρωση του Μνημονίου ούτε στα όπλα τα οποία διαθέτει το κόμμα για να αντιμετωπίσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εστίασε στο ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε με δριμύτητα σε όσους «έσπευσαν να μας κατατάξουν στις δυνάμεις του αντιευρωπαϊσμού ή του ευρωσκεπτικισμού, που οι ίδιοι με τις επιλογές τους –άλλωστε –έχουν δυναμώσει». Και υπογράμμισε με έμφαση: «Δεν είμαστε λοιπόν εμείς ευρωσκεπτικιστές. Αυτοί διαλύουν και ασχημαίνουν την Ευρώπη».

Ελάχιστες ήταν και οι αναφορές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, και αυτές έγιναν μέσω επίθεσης στους συνυποψηφίους τού επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους θα συνυπάρξει στο ντιμπέιτ της 15ης Μαΐου: τους κ.κ. Γιούνκερ και Σουλτς, για τους οποίους είπε ότι το πολιτικό προσωπικό τους στην Ελλάδα είναι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Δεν έλειψαν και οι πιο προσωπικές αναφορές, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να εξομολογείται στο ακροατήριο του Ακροπόλ ότι «ανεβαίνει στο βήμα με αίσθημα μεγάλης ευθύνης». Οπως εξήγησε, «αισθάνομαι ότι οφείλω να εκφράσω τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας τα τελευταία χρόνια ενάντια στα Μνημόνια της βαρβαρότητας σε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή αναμέτρηση». Και επισήμανε ότι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσωπό του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους αγώνες.

Οι κεντρικοί ομιλητές

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ από την Ιταλία και τη Λίστα Τσίπρα μίλησε ο Γκουίντο Βιάλι. Ο κ. Τσουκαλάς αναρωτήθηκε εάν η ευρωπαϊκή διεύρυνση με δέκα κράτη – μεταξύ των οποίων και η Κύπρος – είχε στόχο να κάνει πιο «αδύνατη» την κοινωνική Ευρώπη. Ο Γιώργος Κιμούλης μίλησε για τον Μάη της Αριστεράς, ενώ επισήμανε ότι τα χαμόγελα της ελπίδας που βλέπει δεν θα τα σβήσουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής.

Ποιοι τον στηρίζουν

Μεταξύ των 180 που υπογράφουν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα είναι οι Δ.Γαλάνη, Μ.Φαραντούρη, Φ.Δάρρα, Ν.Κατσέλη, Ρος Ντέιλι, Β. Αλεξάκης, Γ. Κότσιρας, Αλ. Ιωαννίδης, Β. Θεοδωρόπουλος, Γ. Κιμούλης, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Ανδρέου,Γερ. Σκιαδαρέσης, Γ. Βαρουφάκης, Χ. Ρώμας, Α.Δαβαράκης, Ν. Κούνδουρος, Α. Κουρή, Στ. Κραουνάκης, Γ. Ρουμπάτης,ο βουλευτής Θ. Παραστρατίδης,η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη.