Με εξαίρεση την εισβολή αγνώστων λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, οι οποίοι έσπασαν τραπεζάκια παρατάξεων, προκάλεσαν μικροτραυματισμούς και έκαψαν κάλπες με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία, οι φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν χθες σε ήπιο αλλά υποτονικό κλίμα και με αισθητή την αποχή.

Για τα επεισόδια στο Οικονομικό, που μαζί με ένα μικροεπεισόδιο στην Πάτρα ήταν τα μόνα που διατάραξαν τη διαδικασία, η ΠΑΣΠ –που είναι δυνατή στο συγκεκριμένο ίδρυμα παρότι σε άλλα έχει διασπαστεί –κατηγόρησε τη ΔΑΠ και δεν εξέδωσε αποτελέσματα χθες. Η ΔΑΠ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τις άλλες δύο ότι «προκειμένου να αποφύγουν την πολιτική κατακραυγή καταφεύγουν σε πρακτικές βίας και τραμπουκισμών».

Στις χθεσινές εκλογές λιγότεροι από 100.000 φοιτητές πήγαν να ψηφίσουν. Ωστόσο, παρότι ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά το 50% των ενεργών, οι παρατάξεις μίλησαν για ικανοποιητική συμμετοχή αν και δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ούτε για το εύρος της αποχής. Σύμφωνα με αρκετούς, πάντως, η συμμετοχή ήταν μικρότερη από πέρυσι.

Η ΔΑΠ που για 28η χρονιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη (με ποσοστό από 29% έως πάνω από 42%, ανάλογα με την παράταξη που το δίνει…) εμφανίζεται να αύξησε ελαφρώς τα ποσοστά της, ή να τα διατήρησε κατά άλλες παρατάξεις, γεγονός που οφείλεται τόσο στην καλή οργανωτική δομή της μέσα στα πανεπιστήμια όσο και στη διαφοροποίησή της από τις επιλογές της ΝΔ σε ορισμένα φλέγοντα φοιτητικά θέματα όπως π.χ. στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης δήλωσε: «Σε μία εποχή που πολλοί προσπάθησαν να εξαπατήσουν τη γενιά μας με τις ανεύθυνες πολιτικές τους, οι φοιτητές στήριξαν την πρωτοβουλία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και μια νέα ΕΦΕΕ».

Αύξηση ποσοστών (18% έως 23%) φέρεται να εμφάνισε και η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ). «Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δείχνουν σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά της Πανσπουδαστικής στα ΑΕΙ και ξεχωρίζει η άνοδος στα ΤΕΙ» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΝΕ Θ. Χιώνης.

Συντήρηση δυνάμεων –κατά τα αρχικά αποτελέσματα –εμφάνισαν η ΑΡΕΝ, που στηρίζεται ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στα πανεπιστήμια δεν ακολουθεί τη δυναμική που εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά).

Η ΠΑΣΠ εμφανίζει μικρή μείωση, αλλά χωρίς το Οικονομικό όπου είναι δυνατή.

Πάντως ακόμα μία χρονιά οι οργανωμένες φοιτητικές παρατάξεις δεν συμφώνησαν σε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και μέχρι το πρωί καθεμία επεξεργαζόταν τα δικά της στοιχεία για να υποστηρίξει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ότι πήγε καλά. Ετσι, το μήνυμα που θα μπορούσαν να στείλουν στην κεντρική πολιτική σκηνή υπονομεύτηκε για πολλοστή φορά από τις ίδιες.