Η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η μαζική προσφορά κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές δεν είναι «success story» μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά και για την κυβέρνηση Μέρκελ.

Γι’ αυτό και η καγκελάριος έσπευσε άρον άρον στην Ελλάδα για να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και να υπογραμμίσει στους ευρωσκεπτικιστές και σε όσους της ασκούν σκληρή κριτική για τη σφιχτή δημοσιονομική συνταγή της ότι μετά τη λιτότητα έρχεται σταθεροποίηση της οικονομίας και στη συνέχεια υγιής ανάπτυξη –όπως δείχνει και το παράδειγμα της Γερμανίας.

Στα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου η Ελλάδα έχει γευθεί μόνο τους πικρούς καρπούς της λιτότητας: τη γιγάντωση της ανεργίας, την ισοπέδωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την καταστροφή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας –κυρίως σε τομείς προστατευόμενους ή έχοντες στενή σχέση με το κράτος.

Η έξοδος στις αγορές και η επιστροφή βήμα βήμα στην ομαλότητα δίνει μια μοναδική δυνατότητα στη χώρα. Να σηκώσει τα μανίκια και να επιδιώξει μια δυναμική ανάπτυξη βασισμένη σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, στην τεχνολογία τροφίμων και της αγροτικής οικονομίας, αλλά με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό ή τη βιομηχανία.

Ενδεικτικό του νέου κλίματος που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία είναι η αύξηση των εξαγωγών της χώρας τα χρόνια της λιτότητας, αλλά και η πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων που κατακτούν τη διεθνή αγορά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Από την taxibeat (την έξυπνη εφαρμογή για να βρει κανείς ταξί) έως τα πρωτοποριακά στρώματα της Cocomat και τα αντικεραυνικά συστήματα της Raycap που έχουν κατακτήσει τον κόσμο, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί. Αρκεί να σταματήσει το κράτος να θέτει εμπόδια σε κάθε βήμα!