Το δικό τους «παρών» σε μια κρίσιμη για τη χώρα στιγμή επιχείρησαν να δώσουν οι τρομοκράτες χθες το πρωί. Χτύπησαν με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην καρδιά της Αθήνας, επιλέγοντας οικονομικό στόχο: κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος όπου στεγάζονται οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ.

Το χτύπημα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που εδώ και καιρό είχαν περιέλθει στις διωκτικές Αρχές, εξαιτίας των οποίων έχουν αναβαθμισθεί τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητους στόχους.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δείχνει προς την κατεύθυνση των καταζητούμενων – καταδικασμένων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα – Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Οι δράστες δεν ήθελαν να προκαλέσουν θύματα και για τον λόγο αυτόν έκαναν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα επιμένοντας ότι δεν επρόκειτο για φάρσα και δίνοντας την πληροφορία ότι το αυτοκίνητο είχε παγιδευτεί με 75 κιλά εκρηκτικής ύλης ΑΝFO.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε τράπεζες και καταστήματα σε μεγάλη ακτίνα, με αποτέλεσμα αρκετοί καταστηματάρχες να μην μπορούν να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα μαγαζιά τους, χάνοντας την ευκαιρία της οικονομικής ανάσας τις επόμενες ημέρες.

Ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα αγαπούν τις επετείους – και τους συμβολισμούς. Πριν από έναν μήνα, στις 10 Μαρτίου, είχαν εμφανισθεί με επιστολή τους στο Indymedia για να διαψεύσουν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση ΟΛΑ, να αποκηρύξουν εμμέσως πλην σαφώς τον Χριστόδουλο Ξηρό και να δηλώσουν επίσης ότι ο οπλισμός που είχε βρεθεί στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου στο Παλαιό Φάληρο σε κλεμμένο αυτοκίνητο δεν ήταν δικός τους.

Η επιστολή αναρτήθηκε την τέταρτη επέτειο θανάτου του Λάμπρου Φούντα – του 35χρονου βιολόγου ο οποίος είχε πέσει νεκρός στη Δάφνη σε συμπλοκή με αστυνομικούς. Χθες, ήταν η επέτειος σύλληψης του Μαζιώτη και της Ρούπα. Η επιλογή της χθεσινής ημέρας για το βομβιστικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας θεωρείται ότι είναι μιας μορφής «απάντηση» στην Αντιτρομοκρατική και στην πρόσφατη επικήρυξή τους με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, το χτύπημα ταυτίζεται χρονικά με την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ προηγήθηκε μόλις κατά μία ημέρα της επίσκεψης της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Παράλληλα, η επιλογή του στόχου – το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος όπου στεγάζονται και γραφεία της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ – ήρθε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που από καιρό είχαν φθάσει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ότι δηλαδή γίνονταν ενέργειες προπαρασκευής τρομοκρατικού χτυπήματος με οικονομικό στόχο. Σ’ αυτές τις προπαρασκευαστικές πράξεις η Αστυνομία εντάσσει και τη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κλειτορία Καλαβρύτων που έγινε στις 12 Μαρτίου και κατά τη διάρκειά της τραυματίσθηκε από τα πυρά των ληστών ένας αστυνομικός. Η λεία πάντως ήταν μικρή – 4.000 ευρώ μόνο, καθώς το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας διέθετε μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης, με αποτέλεσμα μετά και την εμφάνιση της Αστυνομίας οι ληστές να επιλέξουν να φύγουν.

Ολες αυτές οι πληροφορίες, πάντως, έδειχναν προς την πλευρά των καταζητούμενων Μαζιώτη και Ρούπα και όχι προς εκείνη του δραπέτη τρομοκράτη Χριστόδουλου Ξηρού. Ακριβώς λόγω των πληροφοριών και των ενδείξεων που υπήρχαν είχαν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα τα μέτρα ασφαλείας σε ευαίσθητους οικονομικούς στόχους. Αλλωστε, όπως επισήμαιναν χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η ενίσχυση του κλοιού ασφαλείας των πιθανών στόχων είναι και το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί, αφού δεν είναι δυνατόν να ελέγχεται κάθε άνθρωπος και κάθε όχημα ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ. Οι τρομοκράτες στο χθεσινό βομβιστικό χτύπημα ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο που είχε διαπιστωθεί σε δύο επιθέσεις του παρελθόντος με την υπογραφή του Επαναστατικού Αγώνα. Πρόκειται για την απόπειρα βομβιστικού χτυπήματος στα γραφεία της Citibank στην Κάτω Κηφισιά τον Φεβρουάριο του 2009 και την επίθεση στο Χρηματιστήριο, στη Λ. Αθηνών, τον Σεπτέμβριο του 2009. Τόσο χθες όσο και στις άλλες δύο περιπτώσεις χρησιμοποίησαν την ίδια εκρηκτική ύλη – ANFO – με την οποία παγίδευσαν κλεμμένα αυτοκίνητα.

Και αυτή τη φορά, όπως και σε προηγούμενες επιθέσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης που υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή πολιτών, οι τρομοκράτες προειδοποίησαν τηλεφωνώντας σε μέσα ενημέρωσης. Η βόμβα στη Citibank δεν εξερράγη από λάθος στη συνδεσμολογία. Πριν από την έκρηξη στο παγιδευμένο με πάνω από 100 κιλά εκρηκτικής ύλης βανάκι έξω από το Χρηματιστήριο είχαν γίνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Το ίδιο συνέβη και χθες τα ξημερώματα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι τρομοκράτες έδιναν αρκετό χρονικό περιθώριο ώστε οι περιοχές να αποκλειστούν και να εκκενωθούν.

Μία ακόμη «σύμπτωση» πάντως προκαλεί ενδιαφέρον: και τα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στα συγκεκριμένα χτυπήματα είχαν κλαπεί λίγες ημέρες πριν να χρησιμοποιηθούν από σχετικά κοντινά σημεία: το Mazda στη Citibank από την Καισαριανή, το Toyota στο Χρηματιστήριο από του Ζωγράφου και το Nissan στην οδό Αμερικής από την Καισαριανή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αυτοκίνητα εκλάπησαν ελάχιστες ημέρες πριν χρησιμοποιηθούν.

ΝΕΟ ΜΟΡΦΩΜΑ. Οι Μαζιώτης και Ρούπα μετέχουν σε ένα διαμορφωμένο νέο τρομοκρατικό μόρφωμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιοι οι καταζητούμενοι – καταδικασμένοι για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα καταλογίζουν στην Αντιτρομοκρατική εμμονή σε ό,τι τους αφορά, υποστηρίζοντας ότι τους «βλέπει» πίσω από κάθε ένοπλη ενέργεια. Μάλιστα, έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον δραπέτη τρομοκράτη φωτογραφίζουν άλλωστε στην επιστολή τους, όταν γράφουν για τα σενάρια που αφορούν «τους πιθανούς συγκατοίκους μας στην παρανομία. Οσον αφορά το τελευταίο, τη μόνη πληροφορία που έχουμε να δημοσιοποιήσουμε είναι ότι έχουν μερικά σοβαρά κριτήρια για τις πολιτικές μας σχέσεις, που είναι πολιτικά, αλλά κυρίως αξιακά και στα οποία συμπεριλαμβάνεται η στάση των αγωνιστών κατά την κρίσιμη αλλά και αποκαλυπτική, συγχρόνως, στιγμή της σύλληψης». Η αναφορά είναι σαφής για την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, το καλοκαίρι του 2002, όταν δεν άφησε καμία ερώτηση των αστυνομικών αναπάντητη.