Επίθεση στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη Το Ποτάμι εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

«Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη μια προοδευτική Κεντροαριστερά. Μια δύναμη που θα απαντήσει πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον. Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

»Στόχος δικός μας δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά «γενικών καθηκόντων». Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα –που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνέχισε στον ίδιο τόνο, «άλλο είναι να μιλάς για το νέο με γενικευμένη ασάφεια. Να μειώνεις τη σημασία των πολιτικών προτάσεων και της αντιπαράθεσης προγραμμάτων. Να εξομοιώνεις συλλήβδην όλα τα κόμματα. Να εξομοιώνεις το ΠΑΣΟΚ, που αγκιστρώθηκε στον κυβερνητισμό, με τη Δημοκρατική Αριστερά, που δεν ενσωματώθηκε στη λογική των κυβερνητικών προνομίων.

Αντίθετα το ζητούμενο είναι μια κεντροαριστερά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα ωθήσει μπροστά την πολιτική ζωή της χώρας. Θα μετακινήσει τον άξονα της πολιτικής ζωής σε προοδευτική κατεύθυνση με ρεαλισμό και σταθερότητα. Αυτήν την κεντροαριστερά θέλουμε. Αυτήν συγκροτούμε. Την δύναμη των μεγάλων δημοκρατικών – προοδευτικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία», πρόσθεσε.
ΟΦώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, έγινε συστηματική προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της και να δυσφημιστεί η πολιτική της.

«Αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης είχε και έχει ως στόχο και όλους όσοι διεκδικούν μια διαφορετική λύση, μια τρίτη λύση.

»Στηρίζεται στην αυταπάτη ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές. Απαντούμε: Το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

»Όποιος ταυτίζει τη σταθερότητα με το συντηρητισμό κάνει πολιτικό λάθος. Αλλά όποιος προχωρεί περισσότερο και υπονομεύει την αυτονομία του προοδευτικού πόλου από τη συντηρητική παράταξη, κάνει τραγικό πολιτικό λάθος», πρόσθεσε.

Οπρόεδρος της ΔΗΜΑΡαπηύθυνε κάλεσμα στους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στην Προοδευτική Συνεργασία. «Δεν έχουμε εξαρτήσεις. Μιλάμε καθαρά. Έχουμε ως πρώτιστη αρχή την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών.

Δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος, του κομματικού κράτους, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς», σημείωσε.

«Θέλουμε να υπερβούμε την ενσωμάτωση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε συντηρητικές πολιτικές, τη σύμπλευση και την ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε να υπερβούμε την αριστερά των ιδεολογικών στερεοτύπων, της κρατικίστικης λογικής, του αφορισμού και της άθροισης συντεχνιακών αιτημάτων.

»Προτάσσουμε την αυτονομία της πολιτικής έναντι της οικονομίας και της κοινωνίας έναντι των αγορών. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατική νομιμότητα και είμαστε απέναντι σε εθνικιστικές, ρατσιστικές και αντικοινοβουλευτικές ιδέες και πρακτικές.

»Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα. Που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Του δίπολου που επιχειρείται να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο. Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», συμπλήρωσε.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους».

Εγκάλεσε όμως και την αντιπολίτευση, ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές».

«Για αυτό είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία, να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος. Για να διεκδικήσει με νέους όρους την οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας.

»Για να μην γίνεται η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών συνώνυμη και ταυτισμένη με την οικονομική και κοινωνική ασφυξία, με την φτωχοποίηση των πολιτών, με καταβαράθρωση της μεσαίας τάξης, διόγκωση των ανισοτήτων, εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.

»Και ξεκαθαρίζω τούτο: Όσοι πιστεύουν και νομίζουν ότι είναι προς όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας η αποσιώπηση αυτών των στοιχείων, όσοι νομίζουν ότι με την επιχειρούμενη διάχυση μιας τεχνητής αισιοδοξίας μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις θα λυθούν τα προβλήματα, κάνουν τουλάχιστον λάθος», τόνισε.

Ο Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι «η χώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα, στο οποίο θα κριθούν πολλές παράμετροι της μετέπειτα πορείας της», ότι «χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα».

«Το ελληνικό χρέος σήμερα δεν είναι βιώσιμο με τεχνικούς όρους, αλλά με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Η εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολύ μεγάλες ετήσιες επιβαρύνσεις του προϋπολογισμού, που δεσμεύουν κρίσιμους πόρους της ελληνικής οικονομίας και την κρατούν εγκλωβισμένη.

»Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επαρκής εθνικός στόχος η ελάφρυνση του χρέους μόνο μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της χρονικής μετακύλισης των ομολόγων. Είναι αναγκαίες και άλλες ρυθμίσεις μεταξύ αυτών και το πέρασμα των ποσών που αντιστοιχούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας», είπε.

Σε ότι αφορά τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα σε δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων.

»Για όσους από την κυβέρνηση λησμονούν, θέλω να υπενθυμίσω ότι χωρίς τη Δημοκρατική Αριστερά δεν θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν συμφωνήσει η οποιαδήποτε υπεραπόδοση από τον ετήσιο δημοσιονομικό στόχο, να πηγαίνει υποχρεωτικά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.

»Με επιμονή της Δημοκρατικής Αριστερά η ρύθμιση αυτή άλλαξε και ορίστηκε ότι το 70% θα οδηγείται σε δράσεις κοινωνικής στήριξης.

»Η ρήτρα αυτή πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Δηλαδή να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής το 70% του ποσού και όχι μόνο τα 500 εκατομμύρια.

»Διαφωνούμε με την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Μπορεί και πρέπει να γίνει με άλλη πολιτική. Με τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη που έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξήγησε ποιά θα είναι η στάση του κόμματος του στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

«Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς σε μια σειρά τομείς:

– Από τις 350 προτάσεις του ΟΟΣΑ, αρκετές κινούνται σε μια κατεύθυνση εξορθολογισμού και για αυτό τις υποστηρίζουμε. Όμως για εμάς, η Κυριακάτικη αργία, η ενιαία τιμή του βιβλίου, το φρέσκο ψωμί στους φούρνους, η περιορισμοί της εμπορικής πολεοδομίας δεν αποτελούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Είναι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις και κοινωνικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
– Ειδικά για το γάλα, η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στην αγορά απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας. Όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, μέτρο που θα χτυπήσει την ελληνική παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές.
– Η συμφωνία προβλέπει ρυθμίσεις για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να οργανωθεί με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

»Χρειαζόμαστε μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική που θα έχει ως στόχο τον πλουραλισμό του τραπεζικού συστήματος, τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική παραγωγική οικονομία, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των δυνάμει επενδυτών».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, πρότεινε:

Για το λιμάνι: « Όλες οι καλές διεθνείς πρακτικές Λιμενικής Πολιτικής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λιμάνια με τα χαρακτηριστικά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, είναι υπέρ της επιλογής των παραχωρήσεων λειτουργιών των λιμανιών και όχι της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Είναι, ταυτόχρονα, υπέρ της δημιουργίας μιας ισχυρής λιμενικής ρυθμιστικής αρχής που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον σε όλους τους τομείς».

Και για την ΕΥΑΘ: «Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει τέτοιο, ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΥΑΘ».