Δυναμική αντίδραση εκ μέρους των τραπεζών πυροδότησε η δημοσίευση χθες των αποτελεσμάτων των στρες τεστ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την Πειραιώς να ανακοινώνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μαμούθ 1,75 δισ. ευρώ και έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ, με τα οποία υπερβαίνει σε πολλαπλάσιο βαθμό τις κεφαλαιακές της ανάγκες.Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο πυρετός της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, με κορυφαίους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να χαράσσουν, μετά και τις χθεσινές μαραθώνιες συσκέψεις, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, κόκκινες γραμμές που συνοψίζονται στα εξής: όχι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και καμία νομοθετική παρέμβαση για τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.Και ενώ το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, με βάση τα οποία οι ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ, ωστόσο, υψώνει εμπόδια ζητώντας μεγαλύτερες προβλέψεις, προκειμένου να πει το «ναι» στην εκταμίευση της δόσης.

Αλμα προς τα εμπρός κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ από την Τράπεζα της Ελλάδος σπεύδουν να ανακοινώσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακών δανείων που υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ουσιαστικά, με τις κινήσεις αυτές το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές –έχοντας ήδη ισχυρές θετικές ενδείξεις –σε πείσμα των πιέσεων που ασκεί η τρόικα (με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ) σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών τους.

Ετσι, οι έλληνες τραπεζίτες επιδιώκουν όχι μόνο να καλύψουν τα 6,4 δισ. ευρώ που χρειάζονται σύμφωνα με τα στρες τεστ αλλά και να αποπληρώσουν στο κράτος τις προνομιούχες μετοχές που είχαν εκδώσει, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα μαξιλάρι ασφαλείας ενόψει των νέων τεστ αντοχής που θα διενεργήσει αργότερα φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλευρό των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θα στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές». Ουσιαστικά, ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τόσο της Eurobank όσο και της Πειραιώς και της Alpha Bank αν χρειαστεί.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Την πρώτη –διπλή –κίνηση στη μετά στρες τεστ εποχή έκανε πάντως η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε από τη μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ και από την άλλη άνοιγμα στη διατραπεζική αγορά με ομολογιακό δάνειο 500 εκατ.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, στόχος της αύξησης είναι να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που με βάση τα στρες τεστ υπολογίζονται σε 425 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 757 εκατ. στο δυσμενές. Και επιπλέον, να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο ύψους 750 εκατ. ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για διανομή μερισμάτων στο μέλλον. Ουσιαστικά, καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες ανάγκες της αλλά δημιουργεί και μαξιλάρι ασφαλείας ενόψει των νέων στρες τεστ που θα διενεργήσει η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων θα αυξηθεί στο 12% και θα είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αντιστοίχου μεγέθους. Επίσης, σημαντικά θα αυξηθεί και η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο φτάνοντας περίπου το 34,5% προχωρώντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίησή της.

Παράλληλα, άνοιγμα στη διατραπεζική αγορά –το πρώτο μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών –επιδιώκει να πραγματοποιήσει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού κεφαλαίου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι διαβατήριο για τη διατραπεζική αγορά η οποία ουσιαστικά παρέμεινε κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Η επιτυχία θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης για την τράπεζα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το κλίμα για το σύνολο του κλάδου όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε ρευστότητα από το εξωτερικό και μάλιστα με ανταγωνιστικό κόστος χρήματος.

Το ποσό των 500 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για ρευστότητα και όχι για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα στρες τεστ. Επιπλέον, το ομόλογο είναι κυρίου χρέους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται εγγύηση ή κάλυψη από τη μεριά της τράπεζας.

Η ALPHA BANK. Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό τόσο την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών (ύψους 262 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο) όσο και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προτίθεται να προχωρήσει και η Alpha Bank. Σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών και σίγουρα πριν από τις 15 Απριλίου, όταν και θα κατατεθούν τα κεφαλαιακά σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι ανάγκες αυτές «προκύπτουν ουσιαστικά από τη Finansbank, βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης (στρες τεστ) που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης».

Κίνηση ματ από την Πειραιώς

Η διπλή κίνηση ματ της Τράπεζας Πειραιώς, να ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. με στόχο να αντλήσει ακόμη περισσότερη ρευστότητα, δίνει το στίγμα της στρατηγικής των ελλήνων τραπεζιτών αλλά και την ανταπόκριση που περιμένουν από τα διεθνή funds. Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να προχωρήσει σύντομα και η Alpha Bank σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στον αντίποδα, η Εθνική Τράπεζα δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.