Κλειδώνουν τις επόμενες ημέρες οι δεξαμενές για τους μνημονιακούς στόχους των απολύσεων και της διαθεσιμότητας, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εμφανίζεται αισιόδοξη για τις επικείμενες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Οι εκκρεμότητες αφορούν την οριστικοποίηση του δεύτερου κύματος άλλων 12.500 διαθεσίμων καθώς και το πακέτο των 15.000 απολύσεων –εκ των οποίων οι 4.000 από το 2013 και οι υπόλοιπες 11.000 πρέπει να γίνουν εντός του έτους.

Στα χαρτιά που θα παρουσιάσει το υπουργείο προκειμένου να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της τρόικας είναι τα στοιχεία για τις 4.000 απολύσεις του 2013 όπου είχε δοθεί ολιγόμηνη παράταση και υπήρχε η κατ’ αρχάς συναίνεση των δανειστών ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 2.500 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ, περίπου 700 που τίθενται εκτός Δημοσίου για λόγους υγείας –έλειπαν επί μακρόν με αναρρωτικές άδειες χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους –καθώς και άλλοι 300 που απολύονται μετά την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω πλαστών δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει κατά τον διορισμό τους.
Για τον στόχο του 2014 που αφορά άλλες 11.000 απολύσεις, το σχέδιο του υπουργείου στηρίζεται σε όσους διαθέσιμους δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς –π.χ. μέρος σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών –καθώς και σε όσους κριθούν μετεξεταστέοι στη φάση της αξιολόγησης που προωθείται σε όλο το φάσμα του Δημοσίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει εάν οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αποδεχθούν τελικώς να συνυπολογιστούν στον αριθμό των απολύσεων και όσοι συμβασιούχοι υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και απομακρύνονται έπειτα από δικαστικές αποφάσεις –ήδη έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.600.

Αγκάθι αποτελεί πάντως η καθυστέρηση στις διαδικασίες αξιολόγησης στους δήμους. «Εκεί είμαστε πίσω» σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.