Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στο 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013, από 29,3% στο πρώτο εξάμηνο, είπε τραπεζίτης στο Reuters την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή σε αλλεπάλληλες συναντήσεις η τρόικα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να καθορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και να λύσουν σειρά κρίσιμων θεμάτων για το τραπεζικό σύστημα.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο των stress test που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) που θα καθορίσουν το ύψος των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των δικών της stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα τέλη Οκτωβρίου.

Τραπεζίτες είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ, βάσει των stress test της ΤτΕ.

Ωστόσο, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών της χώρας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλήττουν τους ισολογισμούς των τραπεζών αναγκάζοντας τις διοικήσεις τους να λαμβάνουν προβλέψεις κάθε χρόνο. Το ύψος τους συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνεται.

Ο συντελεστής κάλυψης του συνόλου των επισφαλών δανείων με προβλέψεις ανήλθε στο 48,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στην καταναλωτική πίστη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν περίπου στο 46% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 43,8% στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013, είπε ο τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στη κατηγορία των στεγαστικών δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σχεδόν στο 26% από 24% στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, που πραγματοποιεί την Πέμπτη την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, αναμένεται να ανακοινώσει νέα στοιχεία για το ύψος των προβληματικών δανείων.