Ολα τα ανοιχτά μέτωπα – από τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έως τις ομαδικές απολύσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, τη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων και τις διορθώσεις σε πρόστιμα και φόρο υπεραξίας – τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εισήλθαν, το απόγευμα της Δευτέρας, από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Νίκης, βρίσκονταν συγκεντρωμένες περίπου 50 καθαρίστριες που φώναζαν συνθήματα κατά των εκπροσώπων των δανειστών. Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας άρχισε στις 4.30 το απόγευμα και διήρκεσε 2,5 ώρες.

Ακολούθησε, στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σκληρή εμφανίστηκε χθες η τρόικα στο πρώτο ραντεβού που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς απέρριψε το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς για τις παρεμβάσεις που σκοπεύει να κάνει βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ επιμένοντας στην πλήρη υιοθέτηση τους .

Στην συνάντηση που διήρκησε δυόμιση ώρες η ηγεσία του υπουργείου επεχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας σχετικά με την ορθότητα των παρεμβάσεων που σχεδιάζει με έμφαση την απελευθέρωση στο φρέσκο γάλα, την αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το ψωμί αλλά και τα βιβλία.

Ωστόσο όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης η τρόικα δεν φαίνεται διευθετημένη να δεχτεί μερική απελευθέρωση των αγορών και επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση όπως ακριβώς προτείνει και ο ΟΟΣΑ.

Για το γάλα η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει την δυνατότητα διάθεσης στην αγορά γάλακτος μια ημέρα , απελευθέρωση της διάρκειας των πέντε ημερών ( παστεριωμένο) με ευθύνη της διάρκειας ζωής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Η τρόικα διατύπωσε επιφυλάξεις εκτιμώντας ότι με την δημιουργίας μιας νέας κατηγορίας ( μιας ή δυο ημερών κτλ) προκύπτει και πάλι προστατευτικό καθεστώς στο όποιο είναι αντίθετη. Ωστόσο αποφασίστηκε να εξετάσει την πρόταση αυτή.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η ελληνική πρόταση αφορούσε την απελευθέρωση της τιμής με ανώτατη τιμή αυτή που ορίζει το υπουργείο Υγείας στο δελτίο τιμών φαρμάκων και την πώληση τους εντός φαρμακείων.

Μάλιστα η πρόταση του υπουργείου ήταν ότι ένα δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ως προς την μείωση των τιμών να επανέλθει και να επανεξετάσει το θέμα ακόμα και της πώλησης τους εκτός φαρμακείων. Ωστόσο η τρόικα έθεσε και πάλι θέμα πώλησης τους στα σουπερ μάρκετ αλλά και συνολικά το άνοιγμα της αγοράς των φαρμακείων κάτι που η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ανοίξει.

Για τα βιβλία η πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε ότι στα καινούρια βιβλία δεν θα επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις άνω του 10% της τιμής για δυο χρόνια ενώ μετά την διετία θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση.

Παράλληλα άμεση απελευθέρωση των ξενόγλωσσων βιβλίων και των σχολικών βοηθημάτων.

Και σε αυτή την περίπτωση η τρόικα ζήτα πλήρη απελευθέρωση όπως και στην αγορά του ψωμιού οπού η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει την πώληση ψωμιού με το ζύγι αλλά δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία αλλαγή ως προς την ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και πιο όχι.

Η τρόικα έθεσε επίσης ζήτημα και για την καταργήσει των φορών υπέρ τρίτων αλλά και περαιτέρω απελευθέρωση των ΚΤΕΛ θέματα ωστόσο στα όποια η κυβέρνηση δεν θέλει.

Επίσης ενστάσεις είχε η τρόικα και στο θέμα του πρόσφατου νόμου για τις εμπορικές μισθώσεις καθώς δεν συμφωνούν με την τριετία που προβλέπει η διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Ενστάσεις προβάλει πάντως η τρόικα και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα του ενεργειακού κόστους καθώς εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση του θέματος και πως ο μόνος τρόπος είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο υπουργείο Οικονομικών

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίδραση των περυσινών επιδόσεων στο 2014 ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους έχει σβήσει το όποιο δημοσιονομικό κενό του 2014.

«Υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση στην ελληνική πλευρά για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ παράλληλα διεξάγεται μια τεχνικού χαρακτήρα συζήτηση ανάμεσα στην Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με 3-4 κωδικούς εσόδων οι οποίοι είναι ακόμα ασαφές εάν θα εγγραφούν στο 2013 ή το 2014.

Ειδική συζήτηση έγινε για το «βιώσιμο» κομμάτι του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο τελικά φαίνεται πως θα βαρύνει στις αποφάσεις για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον άλλωστε έδειξε η τρόικα και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έρθουν να διορθώσουν αστοχίες ή αδικίες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, στο πεδίο των φορολογικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη προσχέδιο των νομοθετικών διατάξεων αναφορικά με τη διόρθωση των προστίμων και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επιγραμματικά , σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκαν άλλωστε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (διεξοδικά το θέμα συζητείται στη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης), το θέμα των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών όπως άλλωστε και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενώ θα ακολουθήσουν έως την Πέμπτη συναντήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.