Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην πλευρά της τρόικας, επιχείρησε να στείλει χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας έως το 2016 αλλά και το χρέος. Ο κ. Τσίπρας με κατηγορηματικό τρόπο, ενώπιον ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανενός είδους τετελεσμένο εάν έρθει στην κυβέρνηση. Και ότι δεν πρόκειται ούτε να αναγνωρίσει ούτε να σεβαστεί τυχόν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων η οποία θα έχει συναφθεί πριν από τις εκλογές.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ. Παράλληλα αμφισβήτησε το δικαίωμα της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους εταίρους. Είπε ευθέως ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τον λαό και τον τόπο σ’ ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έγινε χθες στην Αθήνα, «η κυβέρνηση οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν επίσης να γνωρίζουν και οι εταίροι ότι εμείς δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους προεκλογικά τετελεσμένα».

Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί και παλαιότερα, απαντώντας σε δημοσιεύματα που ήθελαν τους εταίρους να ζητούν και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογράψει τυχόν συμφωνία για την οικονομία. Το μήνυμα της Κουμουνδούρου σε αυτά τα σενάρια ήταν και πάλι ότι «εμείς δεν υπογράφουμε».

Η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν δεν έγινε τυχαία. Οι πληροφορίες για τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία έχουν αποτελέσει κατεξοχήν αντικείμενο ανάλυσης στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ. Παράλληλα, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού από πλευράς κυβέρνησης δεν το έχει εγκαταλείψει ποτέ η Κουμουνδούρου.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί και υιοθετήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να τοποθετηθεί εγκαίρως απέναντι στα σενάρια «επιτυχίας» τα οποία, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, προετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει της διπλής κάλπης του Μαΐου. Αλλά και να στείλει κατηγορηματικό μήνυμα, κυρίως προς το Βερολίνο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει οτιδήποτε θα δεσμεύει και τον ίδιο.

Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθούν και το επόμενο διάστημα τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος που έχουν βαρύνοντα λόγο στην εκφώνηση της γραμμής, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ο εκ των προτέρων «τορπιλισμός» οποιασδήποτε συμφωνίας με την τρόικα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως το κορυφαίο στοιχείο της πολιτικής του αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα, ενώ η σκληρή επιθετική γραμμή αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Ηδη η Κουμουνδούρου αναζητεί τρόπους να αντικαταστήσει τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε επίπεδο τακτικής το δίλημμα Μνημόνιο – αντιμνημόνιο (που επέβαλε στην πολιτική σκηνή το προηγούμενο διάστημα) καθώς γνωρίζει ότι είναι θέμα χρόνου η κατάργησή του.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή και άλλων ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE), έδωσε δείγμα γραφής λέγοντας ότι «ετοιμάζουν και τρίτη συνέχεια Μνημονίου, μόνο που ψάχνουν να βρουν άλλη λέξη για να μας ξεγελάσουν».