Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν αύξησε δραματικά την πίεση προς τους Σκωτσέζους που θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της χώρας στο δημοψήφισμα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, προεξοφλώντας την Πέμπτη ότι δεν θα είναι δυνατή μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία,

«Δεν υπάρχει νομικά λόγος που να αναγκάζει την υπόλοιπη Βρετανία να μοιράζετε τη λίρα με μια ανεξάρτητη Σκωτία» προειδοποιεί ο Τζορτζ Οζμπορν σε μήνυμά του από το Εδιμβούργο για τη νομισματική ένωση – σημεία του οποίου διέρρευσαν από το πρωί της Πέμπτης στο BBC και στο Reuters.

Αν και η βρετανική κυβέρνηση έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι μια νομισματική ένωση μεταξύ της Βρετανίας και μιας ανεξάρτητης Σκωτίας δεν είναι πιθανή, το γεγονός ότι ο Oζμπορν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση της Σκωτίας η οποία από τη μία επιθυμεί την ανεξαρτητοποίησή της, αλλά παράλληλα θέλει και τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης με τη Βρετανία.

Το μήνυμα του Οζμπορν αναμένεται να λάβει και την έγκριση τόσο των Εργατικών όσο και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δείχνοντας ότι το Λονδίνο δημιουργεί ένα αρραγές πολιτικό μέτωπο κατά της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας.

Το δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει από το βράδυ της Τετάρτης για το περιεχόμενο της ομιλίας του Οσμπορν στο Εδιμβούργο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον είχε εμφανιστεί αδιάφορος, εκτιμώντας μάλιστα ότι επρόκειτο για μια «μπλόφα» της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αν αυτή ήταν η θέση του Ουέστμινστερ, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης στη Σκωτία και την Αγγλία», είχε πει στο BBC. «Αυτό θα κόστιζε στις εταιρείες τους εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, θα δημιουργούσε μια τεράστια τρύπα στο ισοζύγιο πληρωμών τους και θα τους ανάγκαζε να αναλάβουν το σύνολο του βρετανικού χρέους».

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είχε εκτιμήσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα έπρεπε να αποδυθεί μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας προκειμένου να διατηρήσει τη λίρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας φαίνεται να κερδίζει έδαφος.